Jak długo gotować kapustę kiszoną? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kapusta kiszona to pyszny i pożywny dodatek do wielu dań obiadowych, który pokocha cała Twoja rodzina.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do dań mięsnych, ale nie tylko, dania takie jak kluski czy kopytka również będą idealnie smakować.
Zatem jak długo gotować kapustę kiszoną, żeby była miękka?
Nic trudnego, poznaj mój przepis na gotowanie kapusty kiszonej.
- Kapustę przełóż do garnka.
- Wlej odrobinę wody.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i resztę przypraw.
- Gotuj kapustę na małym ogniu przez około 15 minut.
Jeśli już wiesz ile czasu gotować kapustę, przygotuj kapustę kiszoną z pieczarkami. To rodzaj potrawy, której nie może zabraknąć na świątecznym stole, dlatego tym bardziej poznaj przepis na kapustę kiszoną z pieczarkami. Będzie ona także idealna na zimę, kapustę możesz przygotować wcześniej, przełożyć do słoików i przechowywać. Będzie to idealny pomysł na zimowe zapasy, po które zawsze będziesz mógł sięgnąć. Jak zrobić kapustę kiszoną z pieczarkami? Nic prostszego.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w kapustę kiszoną, cebulę, czosnek i odrobinę tłuszczu. Ja postawiłam na masło, możesz także podsmażyć pieczarki i cebulę na oleju rzepakowym. Kapustę kiszoną należy odsączyć z wody, poszatkować i ugotować w garnku do miękkości. Na tym etapie nie zapomnij o przyprawach takich jak ziele angielskie, liście laurowe, sól i pierze. Możesz dodać odrobinę cukru. Ważne jest aby spróbować kapustę przed obróbką. Gdy będzie za kwaśna, możesz kilkakrotnie ją przepłukać pod bieżącą wodą, wtedy na pewno będzie dobra. W tym czasie podsmaż przekrojone na pół pieczarki, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Nie szatkuj pieczarek zbyt drobno, ulegną one jeszcze redukcji podczas podsmażania. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Gdy kapusta będzie miękka, przełóż ją do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj i przestań podgrzewać. Pyszna kapusta z pieczarkami i z cebulą jest gotowa.
Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kapusta kiszona wpływa także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.
Skoro już wiesz, jak zrobić kapustę kiszoną z pieczarkami, spróbuj samodzielnie jeszcze przed świętami.