Jak długo gotować grzyby suszone?

Jak długo gotować grzyby suszone
Jak długo gotować grzyby suszone
ikona podziel się
Opublikowano: 21.02.2023 r., 22:34 | Autor: Oliwia Gawron

Grzyby suszone przełóż do garnka i zalej wodą, powinna ona zakrywać wszystkie grzyby. Zacznij gotowanie na niewielkim ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie grzyby powinny być mokre i miękkie. Podczas gotowania może zbierać się piana na powierzchni, warto ściągać ja na bieżąco za pomocą łyżki.

Jak długo gotować grzyby suszone? Co jeszcze warto wiedzieć?

Gotowanie grzybów suszonych nie należy do trudnych zadań, jednak warto znać kilka wskazówek.

Zatem, jak prawidłowo przygotować grzyby leśne?

Grzyby suszone przełóż do garnka i zalej wodą, powinna ona zakrywać wszystkie grzyby. Zacznij gotowanie na niewielkim ogniu przez około 45 minut. Po tym czasie grzyby powinny być mokre i miękkie. Podczas gotowania może zbierać się piana na powierzchni, warto ściągać ja na bieżąco za pomocą łyżki.

Skoro już wiesz, jak długo gotować suszone grzyby poznaj mój pomysł na domową zupę grzybową.

To idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Będziesz potrzebować jedynie grzyby, ziemniaki, marchewkę, czosnek, cebulę, mąkę pszenną, śmietankę.

Mój przepis powstaje na bulionie, możesz ją przygotować też na rosole. Zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna.

Dzisiaj wykorzystamy wersję suszoną, zatem jak gotować grzyby suszone?

Wystarczy, że przełożysz je do miski i zalejesz ciepłą wodą lub bulionem.

Jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, wykorzystaj grzyby świeże. Idealnie będą pasować takie grzyby jak: podgrzybki, maślaki, borowiki czy ogólnodostępne w każdym sklepie pieczarki.

Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.

Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.

Dokładnie, jak zrobić zupę grzybową opisuję krok po kroku nieco niżej.

Klasyczna zupa na wywarze jest pyszna w smaku, a dodatkowo będzie bogactwem witamin.

Zatem, na czym ugotować zupę grzybową? Jeśli, nie eliminujesz mięsa ze swojej diety, możesz postawić na wywar mięsny. Moja wersja jest wegetariańska, wywar powstał z warzyw.

Nasuwa się pytanie co do zupy grzybowej? Tak naprawdę możesz dodać, co zechcesz. Postaw na dużą ilość świeżych warzyw.

Na końcu dodaje do zupy odrobinę mąki, aby konsystencja była nieco bardziej gęsta.

Zupę podawaj ze śmietaną lub jogurtem greckim. Jeśli chcesz, aby zupa miała delikatne dodatki postaw na jogurt naturalny. Zupa będzie dobra z każdym dodatkiem, postaw na swój ulubiony. Dodatkowo możesz podawać ją z makaronem lub z łazankami. Skoro już wiesz, jak wygląda namaczanie grzybów i wiesz, jaki jest czas gotowania, koniecznie wykorzystaj moje wskazówki i przygotuj zupę.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto