Jak długo gotować buraczki w słoikach?

Jak długo gotować buraczki w słoikach
Jak długo gotować buraczki w słoikach
ikona podziel się
Opublikowano: 15.05.2023 r., 13:47 | Autor: Oliwia Gawron

Buraczki to idealny pomysł na dodatek do obiadu, a przy okazji spora porcja witamin. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym.

Buraki gotowane w słoikach nie powinny być podgrzewane dłużej niż 15 minut.

Jak długo gotować buraczki w słoikach? Co jeszcze warto wiedzieć?

Buraczki to cenne warzywa dlatego surówka z buraków czy tarte buraki będą idealnym dodatkiem do obiadu.

Warto wykorzystać przepis na gotowane buraki do słoików, mogą posłużyć na przetwory na zimę.

Idealnie sprawdzą się też marynowane buraczki, zatem jak długo gotować buraczki w słoikach. Nie powinno zająć to dłużej niż 15 minut.

Jeśli brakuje Ci pomysłu na ich wykorzystanie, poznaj mój przepis na buraczki w zalewie octowej to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego lub jako przekąskę. Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kilku składników, czyli: buraki, ocet, czosnek, miód i ocet jabłkowy.

Zatem, jak zrobić buraczki w zalewie octowej nie tylko na zimę?

W pierwszej kolejności obierz buraki ze skóry i ugotuj w wodzie z odrobiną soli.

Przy obieraniu koniecznie zabezpiecz ręce, sok z buraków to silny barwnik, którego ciężko się pozbyć z rąk i ubrań. Dlatego, jeśli nie chcesz szkód, zadbaj o to.

Ugotowane buraki zostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, nie ma znaczenia czy będzie to kostka, czy plasterki, zadecyduj sam.

W tym czasie wlej 0,5 l wody do garnka i zagotuj, dodaj ocet i miód. Nie zapominaj o przyprawach, idealnie sprawdzi się tutaj ziele angielskie i liście laurowe. One zdecydowanie dadzą aromatu naszej potrawie. Buraki przełóż do słoików, dodaj ząbki czosnku. Tak przygotowaną zalewę przelej do słoików z burakami, zakręć mocno i pasteryzuj przez około 20 minut.

Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na buraczki w zalewie octowej.

Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.

Skoro już znasz proporcje, wiesz, ile przygotować przygotuj nasza najlepsze buraczki. Buraki to smaczne warzywa, które są dobre na wiele dolegliwości.

Zobacz pytania podobne do jak długo gotować buraczki w słoikach?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto