Jak bejcować mięso? Co jeszcze warto wiedzieć?
Bejcowanie mięsa to nic innego jak przechowywanie mięsa w kwaśnej zalewie, najczęściej używa się do tego dodatek octu. Najlepsze mięso do tego zabiegu będzie z dużą ilością tkanki łącznej, dobrze tutaj sprawki się wołowina, dziczyzna, baranina.
Mięso po bejcowaniu będzie idealne do pieczenia i duszenia.
Mięso po bejcowaniu będzie kruche, pulchne, soczyste, najlepiej tutaj sprawdzą się tutaj duże kawałki mięsa, najczęściej o wadze 2–2,5 kg.
Zatem jak bejcować mięso?
- W pierwszej kolejności zagotuj wodę w garnku, dodaj kawałki cebuli i ocet.
- Mięso przełóż do dużego naczynia lub brytfanki.
- Zalej całość ostudzoną zalewą i odstaw na 3 dni.
Mięso powinno być bejcowane w glinianym naczyniu, dlatego jeśli masz takie w domu, wykorzystaj je.
Tak przygotowane mięso będzie to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Dlatego poznaj mój sprawdzony sposób na comber z sarny, który po bejcowaniu będzie jeszcze lepszy.
Dziczyzna należy do mięsa, które zawiera dużo minerałów i witamin.
Dodatkowo jest niskokaloryczna oraz chuda, nie zawiera zbyt dużej ilości tłuszczu.
Pomimo to comber jest niezwykle soczysty i kruchy, gdy zostanie odpowiednio przygotowany.
Nie ma się co dziwić, że comber z dziczyzny jest coraz bardziej popularny w restauracjach.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na comber z sarny, dzięki któremu w prosty sposób przygotujesz najlepszy posiłek dla całej rodziny.
Do jego przygotowania oprócz dobrego kawałka dziczyzny będziesz potrzebować cebulę, odrobinę oleju rzepakowego i do najważniejsze wino, idealnie sprawdzi się tutaj czerwone wino wytrwane lub półwytrawne, dodatkowo bulion warzywny.
Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych. Zawierają one duże ilości soli w swoim składzie. Dodatkowo charakterystyczne przyprawy, które potęgują smak, a dziczyzna jest niesamowicie pyszna. Postaw na ziele angielskie, jałowiec, pieprz i sól.
Zatem, jak zrobić comber z sarny?
W pierwszej kolejności rozgnieć wszystkie przyprawy w moździerzu. Mięso oczyść i natrzyj przyprawami, dodaj odrobinę oleju i odstaw do lodówki na godzinę czasu.
W brytfance rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć pokrojoną w pióra cebulę i dodaj po chwili mięso, krótko obsmaż w piekarniku podlewając co jakiś czas bulionem.
W pierwszym etapie pieczenia ustaw temperaturę na 200 stopni, następnie wlej wino, a temperaturę zmniejsz do mniej więcej 180 stopni. Tak przygotowane mięso duś przez 30 minut, w tym czasie nasze mięso przejdzie aromatem alkoholu i ziół.
Gdy mięso będzie delikatne i kruche dodaj odrobine mąki i wymieszaj w wywarem, dzięki temu powstanie niezwykle aromatyczny sos. I tak naprawdę to wszystko, nasz pyszny comber dziczyzny jest dobry i gotowy do spożycia.
Skoro już znasz mój wiesz jak szybko i łatwo przygotować mięso i jak powstaje najlepsza bejca, śmiało wykorzystaj mój przepis.