Ile żurawiny spożywać dziennie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Żurawina ceniona jest za swoje właściwości zdrowotne oraz zawartość sporej ilości witamin, oraz składników mineralnych. Ma słodko-kwaśny i delikatnie cierpki smak, dlatego najczęściej wykorzystywana jest w formie przetworzonej. Żurawina to produkt dostępny w większości sklepów w różnych postaciach. Znajdziesz sok z żurawiny, żurawinę suszoną, naturalny owoc żurawiny czy preparaty lecznicze na bazie owocu żurawiny. W dalszej części dowiesz się ile jeść żurawiny dziennie, aby nie szkodziła.
W kuchni żurawina posiada szerokie zastosowanie. Na jej bazie przygotujesz zarówno dania słodkie, jak i wytrawne. Żurawina doskonale komponuje się z mięsem, dlatego chętnie wykorzystywana jest do przygotowania konfitury lub galaretki podawanej jako dodatek do pasztetów mięsnych, lub do mięs pieczonych. Żurawinę możesz również wykorzystać jako dodatek do faszerowania gęsi lub kurczaka pieczonego. Przetwory na bazie żurawiny podaje się także ze śledziami lub z intensywnymi serami. Suszoną żurawinę możesz wykorzystać jako dodatek do przygotowania ciast, ciasteczek lub do owsianki.
A więc ile żurawiny dziennie spożywać? Nie ma rekomendacji co do spożycia konkretnej ilości żurawiny w codziennym jadłospisie. Jak w przypadku każdego produktu spożywczego warto zachować umiar. Prozdrowotne właściwości żurawiny zaobserwujemy przy spożywaniu około 100-300 gram żurawiny świeżej, 7-10 gram suszonej żurawiny lub 100-150 ml soku z żurawiny.
Lecznicze właściwości żurawiny są znane od dawna. Owoce żurawiny to doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim między innymi witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz niektóre witaminy z grupy B, potas, sód, magnez oraz selen. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Witamina A dodatkowo ma działanie chroniące przed promieniami UV. Spożywanie żurawiny może wpłynąć również na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Owoce dzięki zawartości substancji bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych są stosowane na problemy z pęcherzem moczowym, przeziębienia, a także problemy reumatyczne.
Żurawiny nie powinny spożywać osoby stosujące warfarynę, ponieważ może ona wzmacniać działanie leku i prowadzić do krwotoków. Przy cukrzycy warto natomiast zwrócić uwagę na dodatek cukru do soków z żurawiny (lepiej wybrać sok bez dodatku cukru). Dodatkowo żurawina zawiera kwas szczawiowy, który może przyczyniać się do rozwoju kamicy nerkowej - osoby z kamicą powinny unikać spożywania żurawiny. Kwas szczawiowy również utrudnia wchłanianie wapnia, dlatego osoby narażone na niedobór wapnia nie powinny spożywać żurawiny.
Podsumowując: wiesz już jak stosować i żurawiną w kuchni oraz ile pić soku z żurawiny, aby zaobserwować prozdrowotne właściwości. Dawka dzienna żurawiny suszonej jest dość mała, dlatego warto wykorzystać ją jako dodatek do owsianek lub do batoników domowych. W sezonie i wzrostu najlepiej przygotować domowe weki na zimę. Zdrowa żurawina świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs pieczonych.