Ile waży łyżka masła? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zastanawiasz się, ile waży łyżka masła? Ciężko na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie. Wiele zależy bowiem od używanego sprzętu. Zwykle wag 1 łyżki waha się jednak od 10 do 15 g. Najczęściej w przepisach przyjmuje się, że jedna łyżka masła to 10 gram. To najprostszy przelicznik. Waga może oczywiście różnić w zależności od tego jak duża łyżka została użyta.
To ile gram ma łyżka masła, jest niezwykle przydatne w przepisach. Bardzo często jest w nich podana właśnie miara domowa. Teraz gdy już wiesz jedna łyżka masła ile to gram, wiesz już, jaka ilość masła jest potrzebna, by odwzorować ulubiony przepis. To informacja, którą warto wiedzieć. Sprawdza się, zwłaszcza gdy nie mamy możliwości sprawdzenia wagi masła w inny sposób. Pamiętaj jednak, że na pytanie "ile waży łyżka masła" można odpowiedzieć tylko orientacyjnie. To dlatego, że każdy z nas korzysta z zupełnie innych naczyń, ciężko więc określić, czy łyżka, którą odmierzasz masło, jest dokładnie taka sama, jak ta standardowa. W dodatku czasami udaje się nam dodawać nieco kopiastą porcję na łyżkę. Warto pamiętać, że płaska łyżeczka jakiegoś składnika, nie jest równa kopiastej łyżce. Ma to znaczenie nie tylko w trakcie gotowania, ale również, jeśli przeliczamy kalorie. Mała łyżka masła będzie miała mniej kalorii niż kopiasto nałożona porcja masła. Gdy zapominamy o tym, możemy dostarczać znacznie większych ilości składnika, niż powinniśmy.
Ta ilość dotyczy jednak tylko prawdziwego masła. Jeśli chodzi o masła z dodatkami, to mogą się one różnić wielkością. Podobnie jak masła roślinne.
Dlaczego prawidłowe odmierzanie składników jest takie ważne? Cóż może się wydawać, że nieco większy lub mniejszy dodatek składników nie powinien mieć dużego wpływu na całe danie. Jednak jest wręcz przeciwnie. Zwłaszcza podczas tworzenia wypieków, w ich przypadku liczy się każdy gram. Dodanie nieadekwatnej ilości masła, może bowiem wpłynąć negatywnie na jego walory estetyczne i smakowe, a całe gotowanie skończy się katastrofą. Czego chce uniknąć każdy kucharz, zwłaszcza ten, który dopiero stawia pierwsze kroki w kulinarnej przygodzie. Może okazać się, że nawet sprawdzony sposób przygotowania nie wyjdzie, jeśli pomylimy ilość potrzebnych składników. I idealny pomysł na deser zmieni się w kulinarny koszmar. By tego uniknąć dobrze jest poznać kuchenne miary. Zbyt mała ilość masła w wypieku sprawi, że ciasto stanie się twarde jak kamień i ciężko będzie je zjeść. Natomiast zbyt duża ilość tego składnika może zamienić ciasto w zbyt płynną masę, która nie będzie chciała się związać.
Czy warto korzystać z masła? Masło dostarcza wielu minerałów, takich jak mangan, cynk, chrom, miedź czy selen, które zwalczają wolne rodniki. Kwasy tłuszczowe zawarte w maśle wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiają metabolizm i pomagają zwalczać szkodliwe drobnoustroje w przewodzie pokarmowym. Warto jednak pamiętać, że jest to również składnik, który dostarcza sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze są szkodliwe dla układu krwionośnego. Dlatego korzystaj z masła, jeśli je lubisz, jednak rób to z umiarem.