Ile smażyć burger wołowy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli masz ochotę na danie typu fast food, koniecznie przygotuj je samodzielnie w domu, postaw na burgery pełne wołowiny i warzyw.
Zatem ile smażyć burger wołowy?
Możesz je smażyć na patelni grillowej bez tłuszczu lub na normalnej patelni na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym, z każdej strony około 2- 4 minut.
Po tym czasie nasze domowe burgery będą najlepsze. Sam widzisz, jak proste jest smażenie burgerów, dlatego skoro już wiesz, jak usmażyć je z mielonego mięsa wołowego wykorzystaj mój prosty sposób. Dodatkowo możesz przygotować chutney z czerwonej cebuli to nic innego jak delikatna i kremowa konfitura cebulowa.
Można się z nią spotkać bardzo często w restauracjach jako dodatek do wielu dań np. do burgerów.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na chutney z czerwonej cebuli, zobaczysz jak szybko i w prosty sposób przygotujesz go w swoim domu.
Będziesz potrzebować tylko kilku czerwonych cebul, cukier najlepiej trzcinowy, ocet balsamiczny i wino. Nie ma większego znaczenia, jakie ono będzie, może być słodkie lub wytrawne.
Zaczynamy od obrania cebuli, następnie pokrój ją w pióra lub na ósemki, wrzuć do garnka lub na patelnie i chwile podsmażaj.
Dodaj około ½ szklanki wody i duś. W tym momencie ważne jest, aby cebula maksymalnie zmiękła. Później dodaj cukier i wino, podgrzewaj chwilę tak, aby alkohol wyparował. Na samym końcu dodaj ocet i podgrzewaj jeszcze chwilę. Po 10 minutach powstanie pyszny sos z czerwonej cebuli. Możesz podawać go bezpośrednio do potrawy lub zrobić zapasy. Wystarczy, że przełożysz ciepły chutney do wcześniej wyparzonego słoiczka i będziesz przechowywać w lodówce. Tak przygotowany mus możesz dodawać do dań obiadowych na ciepło lub na zimno.
Warto spożywać cebulę i przetwory z niej, ponieważ ma niezwykłe właściwości lecznicze, a to wszystko dzięki swoim składnikom odżywczym. Cebula to bogactwo witamin z grupy B, C, K, E, A, a także antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Błonnik działa na nasze jelita jak szczotka, dzięki czemu wspomaga perystaltykę naszych jelit i zapobiega występowaniu zaparć.
Dodatkowo warto pamiętać, że cebula ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne.
Dlatego warto spożywać ją przez cały rok, a szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.
Spożywanie cebuli może, także pozytywnie wpłynąć na łagodzenie objawów przeziębienia i grypy. Nie bez powodu nasze mamy, w każdą zimę robiły domowy syrop z cebuli, aby zadbać o naszą odporność. W porównaniu do niego smak chutney z czerwonej cebuli jest bardzo dobry, konsystencja delikatna i kremowa.
Skoro już wiesz, jak zrobić chutney z czerwonej cebuli, zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu.