Ile tężeje galaretka?

Ile tężeje galaretka
Ile tężeje galaretka
ikona podziel się
Opublikowano: 02.06.2023 r., 21:57 | Autor: Oliwia Gawron

Galaretka to kiedyś bardzo popularny dodatek do deserów lodowych czy po prostu słodka przekąska. Dzisiaj znowu wraca ona do popularności, dlatego koniecznie dowiedz się, ile tężeje galaretka?

Wystarczą 2 godziny w lodówce, często jednak jest ona przygotowywana wieczorem i pozostaje w lodówce przez całą noc.

Ile tężeje galaretka? Co jeszcze warto wiedzieć?

Galaretka kiedyś cieszyła się większą popularnością, niż teraz jednak powraca ona do dawnych łask. Dlatego koniecznie dowiedz się, jak powstaje galaretka Owocowa ile wody użyć i ile czasu powinna zostać w lodówce.

Jeśli nie masz czasu i śpieszy ci się w przygotowaniu galaretki postaw na wersję kupną, wtedy wystarczy rozpuścić proszek z wodą i odstawić mieszaninę do lodówki na około 2 h. Jeśli jednak chcesz postawić na samodzielne przygotowanie galaretki, przygotuj owoce żelatynę i wodę.

Przed jej przygotowaniem warto wiedzieć, ile tężeje galaretka. Zazwyczaj wystarczy, jeśli zostawisz ją na 2 h w lodówce, często jednak przygotowujemy ją wieczorem i zostawiamy nawet na całą noc, wtedy idealnie zastyga.

Zatem, ile wody użyć do jej przygotowania? Na jedno opakowanie galaretki wystarczy około 2 szklanek wody, czyli 0,5 litra.

Skoro już wiesz, jak się robi galaretkę owocową, ile czasu potrzeba na jej przygotowanie i jak długo tężeje, koniecznie przygotuj ją w swoim domu.

Będzie to niesamowity pomysł na deser dla całej rodziny lub znajomych, a także świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów np. lodowych.

Jeśli brakuje Ci pomysłu na jej wykorzystanie, poznaj mój przepis na ciasto z brzoskwiniami i galaretką. Pamiętaj, że domowe wypieki w takich sytuacjach zawsze są lepsze niż wersja kupna. Tym bardziej że ciasto jest szybkie i łatwe przygotowaniu.

Zatem jak zrobić ciasto z brzoskwiniami galaretką?

Będziesz potrzebować podstawowych składników na biszkopt, czyli mąka pszenna, kilka sztuk jajek i cukier. Dodatkowo do przygotowania kremu, wykorzystamy śmietanę kremówkę, owoce i galaretkę. Mój przepis zawsze powstaje błyskawicznie, ponieważ korzystam z galaretki typu instant oraz brzoskwiń w syropie. Jedna puszka spokojnie wystarczy. Nawet jeśli przygotowuje ciasto z brzoskwiniami i galaretką w sezonie letnim, gdy owoców jest pod dostatkiem, decyduje się na brzoskwinie w syropie, ponieważ one najlepiej sprawdzają się do wypieków. Skoro mamy wszystkie składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto. Zaczniemy od rozdzielenia jajek na białka i żółtka. Białka należy ubić na sztywną pianę z odrobiną soli w misce. A żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i odrobiną octu. Do ubitej piany z białek dodaj mąkę, najlepiej, gdy będzie ona wcześniej przesiana przez sito. Całą masę dokładnie wymieszaj i wylej ciasto na blachę. Warto wcześniej posmarować ją masłem i oprószyć bułką tartą, wtedy prawdopodobnie biszkopt nie przypali się i będzie łatwo odchodziło. Podczas pieczenia spodu przygotujemy krem. Śmietanę ubij za pomocą miksera, w międzyczasie dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy. Gdy śmietana przyjmie konsystencję kremu, przestań miksować. Upieczony biszkopt zostaw do ostygnięcia, a następnie wyłóż na niego krem i równomiernie rozsmaruj.

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, stosując odpowiednie proporcje, następnie delikatnie ją ostudź. Na porcję delikatnego kremu ułóż pokrojone w paski brzoskwinie, a całość zalej galaretką. Ciasta nie będziemy już piec, tylko chłodzić w lodówce. Już po dwóch godzinach nasze pyszne ciasto będzie dobre do spożycia. To wystarczający czas, aby galaretka stężała, a ciasto nie rozpadło się podczas krojenia. Jak widzisz mój przepis na ciasto z brzoskwiniami i galaretką, to bardzo prosta sprawa, dlatego zachęcam Cię do przygotowania go w domu.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto