Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kiszenie to proces, który wpływa na wydłużenie trwałości żywności (np owoców lub warzyw) i dzięki temu możemy przechowywać je poza okresem ich sezonowości. Dzięki zmianie pH następującego podczas procesu fermentacji hamowany jest rozwój bakterii odpowiedzialnych za gnicie warzyw. W dalszej części dowiesz się jak kisić kapustę oraz ile użyć soli do jej przygotowania. Aby przygotować kapustę kiszoną możesz dodać do niej kminek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie. Każdy z tych dodatków wzbogaci smak kapusty kiszonej.
Jak przygotować kiszoną kapustę? Aby ukisić kapustę drobno ją posiekaj lub poszatkuj na specjalnej tarce (możesz również poszatkować obraną marchewkę). Poszatkowaną kapustę utrzyj z solą i umieść ją bardzo ciasno wraz z sokiem w specjalnym garnku glinianym lub kamiennym. Kapustę najlepiej ubić, aby proces miał możliwość przebiegać w środowisku beztlenowym. Po kilku dniach w temperaturze pokojowej kapusta zaczyna fermentować - po procesie fermentacji kapustę należy trzymać w lodówce lub chłodnym pomieszczeniu w temperaturze nieprzekraczającej 15 stopni.
A więc ile sypiemy soli do kiszenia kapusty? Najlepiej zachować odpowiednie proporcje, które wynoszą około 15-20 gramów soli (jedna płasta łyżka stołowa) na kilogram poszatkowanej kapusty. Na główkę kapusty o średniej wielkości, która waży około 4,5 kg, trzeba dodać około 4 i pół łyżki stołowej soli (około 90 gramów).
Kapusta zawiera dużo błonnika pokarmowego. Jest także bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Kapusta, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm, wzmacniają naszą odporność. Kapusta kiszona ma także silne właściwości antybakteryjne, dlatego powinniśmy ją spożywać w dużych ilościach - szczególnie jesienią i zimą, kiedy nasza odporność jest stale testowana przez pogodę. Wykorzystywać możemy także sok pozostały po kapuście. Od bardzo dawna docenia się jego prozdrowotne właściwości. Jest on źródłem wielu cennych składników mineralnych, a także witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Podsumowując: wiesz już, ile gram soli dodać do kiszenia kapusty. Solenie kapusty podczas jej kiszenia ma na celu zapewnienie odpowiedniego środowiska dla bakterii mlekowych, które odpowiadają za proces beztlenowy do fermentacji warzyw. Ilość soli jest niezwykle ważna, ponieważ jej zbyt mała lub zbyt duża ilość może negatywnie wpływać na procesy fermentacji. Kapustę można kisić w specjalnych garnkach do kiszenia warzyw, które są gliniane lub kamienne. Możemy również kisić kapustę w słoikach - ważne, aby zapewnić beztlenowe warunki do fermentacji mlekowej. Kiszenie wzbogaca warzywa w cenne składniki odżywcze, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.