Ile soli peklowej na kilogram mięsa? Co jeszcze warto wiedzieć?
Peklowanie mięsa to nazwa procesu technologicznego, który polega na niezwykłym działaniu soli peklującej i innych składników potrzebnych do stworzenia mieszanki peklującej lub zalewy do peklowania, na wybrane przez nas mięso. Aby odpowiednio dobrać proporcje soli peklującej i innych składników, warto skorzystać z tabeli peklowania, w której jasno i wyraźnie zaznaczone mamy dawki danych składników na ilość mięsa, a dodatkowo podane mamy wszystkie inne ważne informacje. W taki sposób przygotowuje się mięso np. do wędzenia.
Ilość użytej peklosoli do peklowania zależy od tego, jaką metodę peklowania się wybierze. A więc ile soli peklowej na 1 kg mięsa? Oto sprawdzony sposób.
- Peklowanie na mokro - od 35 do 40 gram peklosoli na 1 kg mięsa.
- Peklowanie na sucho - od15 do 25 gram peklosoli na 1 kg mięsa.
To ile soli peklującej należy użyć, zależy od rodzaju użytego mięsa, a także preferowanej słoności wyrobów.
Zwykle używa się w przepisie ilości na kilogram mięsa, gdyż to najłatwiejszy przelicznik, a faktyczna ilość mięsa może się bardzo różnić - nie każdy potrzebuje tyle samo kiełbasy, czy wędliny. Najważniejsze są jednak odpowiednie proporcje.
Domowa zalewa do mięsa
Peklowanie jest niezwykle starą, jednak skuteczną metodą konserwowania mięsa. Używa się go głównie do boczku, schabu, karkówki, czy szynki. Najbardziej popularne jest więc peklowanie mięsa wieprzowego. To dlatego, że ono najlepiej się do tego nadaje. Jednak można solanki używać również do innych rodzajów mięsa, w tym dziczyzny. Peklowanie jest procesem mającym na celu zabezpieczenie tkanek przed rozkładem wywołanym przez rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Do tego procesu nie używamy „zwykłej” soli kuchennej a peklosoli, czyli soli wzbogaconej mieszanką peklującą. W skład tej mieszanki wchodzą azotany (III) oraz (V) sodu i potasu. Dzięki połączeniu wszystkich tych czynności uzyskujemy wyjątkowo bezpieczne produkty.
By przygotować mięso do wędzenia można użyć dwóch rodzajów peklowania:
- Peklowanie na sucho - polega na wtarciu przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw i ziół w mięso, bez dodatku wody, a następnie pozostawienie go do odpowiedniego skruszenia i zamarynowania. Trwa to od kilku do kilkunastu dni. Używa się jej do peklowania mięsa bez kości.
- Peklowanie na mokro - przyprawy należy rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie trzeba marynować w niej mięso. Proces przebiega podobnie jak przy peklowaniu na sucho. Do peklowania na mokro można używać przeróżnych marynat, które nie tylko pozytywnie wpłyną na miękkość mięsa, ale również na jego smak. Do peklowania mięsa nie trzeba używać tylko soli. Można ją połączyć z ulubionymi ziołami, czy przyprawami. Wspaniale sprawdzi się np. rozmaryn, majeranek, tymianek, czy oregano.
Teraz gdy już wiesz, jak peklować, a także ile soli należy użyć do peklowania, możesz użyć przepisów na pyszne mięsne dania. Peklowanie idealnie sprawdza się przed wędzeniem, jednak można mięso zapeklować także do pieczenia. Dzięki temu uzyskuje się mięsa pieczone o niezwykłej delikatności i wspaniałym smaku.