Ile soli i pieprzu do kiełbasy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis ta przyprawianie mięsa do kiełbasy. Zatem jaką ilość soli i pieprzu dodać na każdy kilogram mięsa?
Koniecznie użyj 15 g soli, 5 g czosnku granulowanego i 5 g czarnego pieprzu na każdy kg swojej kiełbasy.
Sam widzisz, że doprawianie swojskiej i domowej kiełbasy wcale nie jest wymagające i wystarczą tylko trzy podstawowe składniki, które zapewnią, że kiełbasa przygotowana w domu będzie pyszna i aromatyczna.
Skoro już wiesz ile soli i pieprzu do kiełbasy będzie najlepsze, koniecznie przygotuj ją i postaw na domowy żurek z jej dodatkiem.
Żurek to pyszna zupa z mięsnym wkładem, która nasyci Cię i zdecydowanie doda energii na resztę dnia. Jest to potrawa, która nie musi kojarzyć Ci się tylko z okresem Wielkanocy. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na żurek na maślance, który podobnie jak ten tradycyjny na zakwasie skradnie Twoje serce.
Zatem jak ugotować żurek na maślance?
To wyjątkowo ekspresowa sprawa poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba zaczynająca swoją przygodę kulinarną.
Nasz pyszny żurek, nie tylko na święta powstanie w nie całą godzinę. Jeśli jednak masz nieco więcej czasu, możesz gotować go na wolnym ogniu, kilka godzin będzie on wtedy niezwykle aromatyczny. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które z pewnością otrzymasz w większości sklepów. Zaopatrz się w maślankę, mięso – najlepiej sprawdzi się tutaj kiełbasa lub mieszanka kiełbasy z boczkiem, ziemniaki, marchewka, bulion i obowiązkowo jajka.
Żurek na maślance będzie dobry z białą kiełbasą, ale także z innym rodzajem, ja wykorzystałam kiełbasę polską.
W pierwszej kolejności ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie.
W osobnym garnku przygotuj bulion i zagotuj go, a następnie dodaj maślankę. Najpierw możesz wymieszać odrobinę maślanki z gorącym bulionem, a później wlać całą zawartość opakowania do garnka. W tym czasie, na patelni podsmaż drobno pokrojoną kiełbasę bez użycia tłuszczu.
Dodaj ją do garnka z wywarem i maślanką. Następnie wrzuć pokrojone ziemniaki i marchewki, gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Ugotowane jajka, umieść w misce z zimną wodą, a następnie obierz je ze skorupy. Pokrój na ćwiartki i ułóż po dwie w każdym talerzu. Zalej je przygotowanym żurkiem.
Żurek to zupa bardzo treściwa, poprzez dodatek warzyw, mięsa i jajek, które są źródłem białka, dostarczą nam energii oraz zapewnią uczucie sytości przez długi czas. Poczujemy się nie tylko najedzeni, ale też rozgrzani od środka. Żurek świetnie sprawdzi się w zimowe dni. Możesz podawać go na talerzu lub w chlebie.
Skoro już wiesz, jak zrobić żurek na maślance, śmiało wypróbuj mój przepis i przygotuj obiad dla całej swojej rodziny.