Ile soli dodać do kapusty kiszonej? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie masz pomysłu na warzywny dodatek do swojego obiadu? Postaw na kiszoną kapustę, która jest najlepsza na zimę i nie tylko.
Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kapusta kiszona wpływa także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.
Warto spróbować ją przed obróbką termiczną, jeśli okaże się być zbyt kwaśna możesz kilkakrotnie wypłukać ją pod bieżącą wodą.
Jeśli chcesz samodzielnie przygotować kiszona kapustę w swoim domu, musisz wiedzieć ile dodać soli na kilogram.
Proces kiszenia kapusty nie należy do najtrudniejszych, jednak potrzebna jest odrobina cierpliwości. Najważniejszą rzeczą jest dobór odpowiednich przypraw, jedną z nich jest sól kuchenna. Najprostszą proporcją jest wykorzystanie 15 g soli na każdy kilogram kapusty. Jeśli użyjesz 5 łyżeczek kuchennych soli na kilogram kapusty, możesz mieć pewność, że Twoja kiszona kapusta będzie pyszna w smaku.
Skoro już wiesz, ile soli do kapusty kiszonej będzie odpowiednia, możesz przygotować z niej domowe wyroby np. farsz do krokietów. U mnie co roku farsz do krokietów z kapustą i grzybami jest pyszne, używam go nie tylko do domowych krokietów, ale także do pierogów. Farsz jest uniwersalny i możecie go wykorzystać do wielu potraw na święta.
Nie będzie Ci potrzebne nic więcej jak kapusta kiszona, suszone grzyby lub świeże, jeśli jesteś akurat po grzybobraniu. Możesz skorzystać także. Mrożonych grzybów, jeśli masz takie z zeszłorocznych zbiorów, każde sprawdzą się idealnie.
Wystarczy, że kapustę poszatkujesz i ugotujesz w wodzie do miękkości. Ważne jest aby sprawdzić jej smak przed obróbką termiczną. Jeśli okaże się zbyt kwaśna, wypłucz ją kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Tak przygotowana kapusta będzie idealna. Ugotuj ją aby była miękka. Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, koniecznie namocz je przed dodaniem do kapusty. One także muszą być miękkie.
Kapustę ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim te przyprawy nadadzą dodatkowego aromatu Twojej potrawie.
W tym czasie na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym lub masłem klarowanym podsmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Do warzyw dodaj ugotowaną kapustę, dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez moment aby wszystkie składniki się połączyły. Idealny farsz, który sprawi, że wszystkie Twoje potrawy będą pyszne, jest gotowy.
Możesz przygotować z nim domowe krokiety lub pierogi. Każde danie z wykorzystaniem tego farszu będzie bardzo dobre.
Skoro już wiesz, jak kisić kapustę koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj ją w domu. Będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu lub wielu potraw takich jak pierogi czy krokiety.