Ile soli do ziemniaków? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ziemniaki są warzywem, bez którego ciężko wyobrazić sobie polską kuchnię. Najczęściej pojawiają się w niej w formie gotowanej. Jednak by dobrze je ugotować należy wiedzieć również ile dodać do nich soli.
Zastanawiasz się, ile soli do ziemniaków należy dodać? Dodatek soli do ziemniaków to kwestia bardzo indywidualna. Jeśli jednak nie chcesz przesadzić z ilością soli, to zwykle przyjmuje się, że na litr wody powinniśmy wsypać niepełną płaską łyżeczkę soli. To ilość, która odpowiada około 5 gramom soli. Możesz oczywiście użyć mniej soli, jeśli na co dzień nie używasz jej zbyt dużo.
Ziemniaki to doskonały pomysł na dodatek do wielu dań. Są niezwykle uniwersalne, przez co podpasują nie tylko do dań mięsnych, ale również jarskich. Możesz podawać je z sosami, jednak nie jest to koniecznie. Wiele osób zastanawia się jednak ile soli dodać do ziemniaków, podczas ich gotowania. A także czy należy solić wodę do gotowania ziemniaków. Choć może się wydawać, że dodatek soli jest zbędny, zwłaszcza jeśli dbamy o zdrowie. Nie jest to jednak prawda. Solić wodę do gotowania warzyw należy. Wszystko po to, by nie pozbawiać ich cennych składników mineralnych i witamin, które w inny razie w całości przeniknęłyby do wywaru podczas gotowania ziemniaków.
Zastanawiasz się ile gotować ziemniaki? Długość gotowania ziemniaków powinniśmy dopasować do potrawy, która ma z nich powstać. Ziemniaki przeznaczone na domowe puree, podobnie jak te gotowane w całości obierz ze skóry i włóż do garnka z zimną wodą, gotuj 20 - 25 minut. Pokrojone w kostkę np. do sałatki lub młode, gotujemy 10-15 minut.
Ziemniaki to warzywa, bez których ciężko wyobrazić sobie kuchnię polską. Dania z ziemniaków stanowią więc doskonały pomysł na bazę obiadową. Ciężko znaleźć osoby, które ziemniaków nie lubią. Potrawy z ziemniaków to te, których w kuchni polskiej najwięcej. Od placków ziemniaczanych, po pyszne kluski. Takie dania to dobre i tanie rozwiązanie na obiad.
Teraz gdy wiesz już, ile soli na litr wody należy używać, możesz sięgać po ten dodatek na co dzień. Świetnie sprawdzi się z roślinnym kotletem, czy mięsnym gulaszem. Gotowane ziemniaki sprawdzą się również jako wspaniały dodatek do sałatek. Możesz z nich również przygotować farsz do pierogów, a także fantastyczne kluski. Jeśli szukasz inspiracji na naprawdę fantastyczne dania z ziemniaków, koniecznie zajrzyj do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Dowiesz się z nich, co można przygotować z ziemniaków.
Choć może wydawać się, że ziemniaki nie są zdrowe, to nie jest to prawda. Ziemniaki nie są ani tuczące, ani mało odżywcze. Warto wiedzieć, że mają wysoki indeks sytości, dzięki temu mogą nasycić na naprawdę długi czas. Oczywiście najzdrowsza forma przygotowywania ziemniaków to gotowanie i pieczenie. Warto więc sięgać raczej po te sposoby obróbki. Choć smażone ziemniaki smakują naprawdę wybornie, to jednak dobrze, by gościły w diecie tylko od czasu do czasu. Ziemniaki są też dobrym źródłem witaminy C. Ogólna zawartość witaminy w ziemniakach nie jest zbyt wysoka, ale typowa ilość spożywana podczas obiadu może pokryć całodzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Największą zawartością witaminy C charakteryzują się młode ziemniaki.