Ile soli do ogórków kiszonych? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kiszenie to proces, który wpływa na wydłużenie trwałości żywności (np owoców lub warzyw) i dzięki temu możemy przechowywać je poza okresem ich sezonowości. Dzięki zmianie pH następującego podczas procesu fermentacji hamowany jest rozwój bakterii odpowiedzialnych za gnicie warzyw. W dalszej części dowiesz się jak kisić ogórki oraz ile soli dodać do ich przygotowania. Sprawdzony przepis na ogórki kiszone jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Kiszenie ogórków świetnie sprawdzi się do przygotowania warzyw w słoikach na zimę.
A więc ile soli do ogórków kiszonych? Aby przygotować zalewę do ogórków kiszonych najlepiej na każdy litr wody wykorzystać dwie płaskie łyżki soli kamiennej.
A jak kisić ogórki? Ogórki dokładnie umyj i włóż na około godzinę do zimnej wody. Następnie ogórki ułóż ciasno w większych słoikach. Do każdego słoika dodaj po 3-4 obrane ząbki czosnku, kawałek obranego chrzanu, kilka gałązek kopru oraz liści wiśni lub porzeczki. Z wody oraz soli przygotuj zalewę - zagotuj ją w garnku. Gorącą zalewę wlej do słoików z ogórkami, aby całkowicie zakrywała ogórki. Słoiki zakręć i ustaw dnem do góry. Słoiki pozostaw do wystudzenia. Ogórki do kiszenia pozostaw na kilka dni w ciepłym miejscu, aby proces fermentacji przebiegał prawidłowo. Następnie przechowuj je w zaciemnionym miejscu przez kilka dni. Ogórki kiszone są dobre do spożycia po około 7 dniach.
Ogórki kiszone to poddane procesowi fermentacji mlekowej ogórki gruntowe. Ogórki są warzywem niskokalorycznym a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu. Sód jest bardzo istotnym składnikiem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, dzięki niemu utrzymujemy prawidłowe napięcie nerwowe. Ogórki kiszone są także bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Ogórki kiszone, dzięki zawartości witaminy C, wspomagają naszą odporność oraz wzmacniają naczynia krwionośne. Dodatkowo kiszonki są doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm oraz wzmacniają naszą odporność.
Sól w diecie osoby dorosłej powinna stanowić około 5 gram (czyli jedna łyżeczka). Jednak nie powinniśmy jej całkowicie eliminować. Sól stanowi źródło trzech cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych: sodu, chloru oraz jodu. Chlor stanowi składnik kwasu solnego, który odpowiada za prawidłowe trawienie oraz utrzymanie odpowiedniego pH w żołądku. W diecie Polaków często brakuje jodu, jednak zalecane dzienne spożycie soli jodowanej nie pokryje dziennego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Aby wzbogacić dietę w produkty bogate w jod warto sięgać po tłuste ryby morskie, warzywa zielone (np. szpinak, szparagi czy jarmuż) lub cebulę.
Podsumowując: wiesz już ile soli na litr wody wykorzystać do przygotowania zalewy do ogórków kiszonych. Najlepsze ogórki świetnie sprawdzą się w sezonie zimowym jako dodatek do sałatek lub dodatek obiadowy. Na bazie ogórków kiszonych przygotujesz również pyszną zupę ogórkową.