Ile soli do kiszenia kapusty? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kapusta kiszona to poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji, zachodzącemu po zasypaniu jej solą. W wyniku fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie powstaje kwas mlekowy nadający kapuście charakterystyczny kwaśny smak.
W Europie stanowi jeden z głównych składników diety i jest spożywana przez cały rok. Badania przeprowadzone w Polsce, pokazują, że rocznie spożywa się około 11 kg świeżej kapusty oraz 5 kg kapusty kiszonej w naszym kraju.
Zastanawiasz się, ile soli do kiszenia kapusty należy wsypać, by stworzyć idealne proporcje? Ten sprawdzony przepis nie tylko odpowie na pytanie, ile soli sypie się do kapusty, ale również ile czasu kisić.
Soli, używa się w trakcie kiszenia do zakonserwowania warzyw. W przypadku kapusty kiszonej zwykle używa się ilości 20 g na 1 kg kapusty. 20 g to około 1 duża łyżka soli. Wiesz już, ile soli na kilogram kapusty należy użyć, więc jeśli używasz jej więcej, wystarczy pomnożyć 20 g przez liczbę użytych kilogramów. Dla 10 kg będzie to około 200 g, a 5 100 g.
Najlepiej użyć soli kamiennej lub himalajskiej ze względu na obecność cennych minerałów i pierwiastków śladowych. Dobrze wybierać sól drobną, która szybciej rozpuszcza się w wodzie.
Wiadomo, że najlepsza kiszona kapusta to zrobiona samodzielnie. Poniżej znajdziesz domowy przepis, który idealnie sprawdza się na zimę:
- Kapustę oczyści i bardzo drobno poszatkuj.
- Kapustę podziel na warstwy i układaj ją ciasno w pojemniku lub słoju.
- Każdą warstwę posypuj solą (Pamiętaj o zasadzie 1 łyżka soli na 1 kg).
- Warstwy dociśnij dobrze tłuczkiem, by kapusta puściła soki.
- Kapustę przechowuj w temperaturze pokojowej przez 10 dni, tyle trwa fermentacja.
Kapustę możesz później przełożyć do słoików lub pojemników.
To podstawowy przepis na kapustę, oczywiście można przygotować ją zupełnie inaczej. Do kapusty można dodać na przykład ulubione przyprawy, takie jak kminek, czy nawet ostre papryczki chili.
Do kiszenia zwykle używa się białej kapusty, jednak nie jest to reguła. Ukisić można każdy rodzaj kapusty. Nadaje się do tego również kapusta czerwona, a nawet pekińska. Ta ostatnia popularna jest w wersji fermentowanej zwłaszcza w krajach azjatyckich.
Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle zdrowa. Kapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, stymuluje układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, a także poprawia stan skóry. Niepasteryzowana kapusta kiszona zawiera probiotyki, które są dobroczynnymi bakteriami, które działają jako pierwsza linia obrony przed toksynami i szkodliwymi bakteriami. Mogą również poprawić trawienie i ogólny stan zdrowia. Kapusta sama w sobie zawiera bardzo mało kalorii. W 100 gramach znajdziemy tylko 15 kalorii Jest także bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany.
Kapusta kiszona zawiera dużą ilość sodu, nie powinny więc jeść jej w nadmiarze osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, osoby chorujące na nerki oraz osoby z chorobami układu naczyniowo-sercowego i z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego – kiszona kapusta może działać drażniąco na śluzówkę żołądka