Ile smażyć rybę?

Ile smażyć rybę
Ile smażyć rybę
ikona podziel się
Opublikowano: 25.05.2023 r., 22:54 | Autor: Oliwia Gawron

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach. Dlatego koniecznie włącz je do swojej diety i dowiedz się ile smażyć rybę?

Czas smażenia ryby zależy od jej grubości, zazwyczaj smażymy ją od 5 do 8 minut z każdej strony. Wtedy masz pewność, że Twoja ryba będzie idealnie przygotowana.

Ile smażyć rybę? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

W pierwszej kolejności warto dowiedzieć się, jaki jest odpowiedni czas smażenia ryby na patelni.

To jak długo smażyć rybę zależy od jej grubości, zazwyczaj smażymy ją od 5 do 8 minut z każdej strony. Wtedy masz pewność, że Twoja ryba będzie idealnie przygotowana. Nie ma znaczenia czy przyrządzasz tuszki, czy filety rybne, zasada jest jedna.

Sam widzisz, że czas smażenia nie jest długi, dlatego warto przygotowywać ryby na obiad.

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na sos cytrynowy do łososia, który idealnie pasuje do każdego rodzaju ryb. Wystarczy, że masło rozpuścisz w rondelku, po chwili dodasz czosnek przeciśnięty przez praskę, pamiętaj o tym to bardzo ważne, ponieważ dopiero wtedy wydobywa się z niego niesamowity aromat. Następnie wlej sok z cytryny, cały czas podgrzewaj na niewielkim ogniu i mieszaj tak, aby sos się nie przypalił, a jedynie zrobił się delikatnie kremowy. Na samym końcu dodawaj stopniowo śmietankę, po chwili nasz pyszny sos cytrynowy do łososia jest gotowy. Wykorzystaj go do grillowanej ryby lub pieczonej w piecu. Pamiętaj, że ryby są niezwykle zdrowe, jednak istotne jest też to, jak je przygotujesz. Postaw na pieczenie w foli, w rękawie lub grillowaniu bez tłuszczu, nie polecam smażenia na głębokim tłuszczu lub obsmażania na patelni. Skoro już znasz mój szybki i łatwy przepis i wiesz, jak zrobić sos cytrynowy do łososia. Przygotuj ten prosty, a zarazem najlepszy obiad, będzie to dobry pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny. Zatem skoro już wiesz ile smażyć rybę, przygotuj ją w dowolny sposób i usmaż na oleju w Twoim domu.

Najlepiej smażyć rybę na surowo, ale jeśli chcesz, śmiało możesz przygotować ją np. w panierce.

Zobacz pytania podobne do ile smażyć rybę?

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto