Ile się trzeźwieje po 4 piwach? Co jeszcze warto wiedzieć?
Każda osoba dorosła w swoim życiu próbowała piwa. Wiele osób nie wyobraża sobie spotkań towarzyskich, spokojnych wieczorów lub sportowych emocji właśnie bez piwa. Warto wiedzieć więc po ilu godzinach możemy mówić o strawieniu całego alkoholu. Czyli dziś odpowiemy na pytanie „ile się trzeźwieje po 4 piwach”.
Piwo to napój alkoholowy, który powstaje poprzez fermentację alkoholową wodnego wyciągu ze słodu z dodatkiem chmielu. Ogólnie jako piwo określamy napój fermentowany ze zbożowych surowców. I takie napoje właśnie pojawiły się już na początku rewolucji neolitycznej. Piwo jest najstarszym i najczęściej spożywanym napojem alkoholowym oraz trzecim po wodzie i herbacie napojem spożywanym na świecie. Samo słowo piwo ma swoje pochodzenie z języka prasłowiańskiego. Na terenach polskich piwo występowało już przed przybyciem Słowian, co zawdzięczamy Celtom i Germanom. Powszechnie pito piwo do posiłków, podczas uroczystości i spotkań. Był to również częsty dar składany bogom w ofierze.
Podstawę piwa stanowi woda, słód jęczmienny, chmiel i drożdże. Chmiel stosowany jest w browarnictwie głównie jako przyprawa, nadając piwu charakterystycznej goryczki.
Choć to winu nadaje się przydomek wyrafinowanego trunku, to coraz częściej piwo również wypijane jest dla kulinarnych doznań. Dzięki mnogości rodzajów piwa można dobierać rodzaj piwa do dań lub wydarzeń. Obecnie rozróżnić można dziewięć piw górnej fermentacji oraz trzy piwa dolnej fermentacji. Do tych pierwszych zaliczamy np. portera angielskiego, piwa pszeniczne, IPA (India pale ale) i powstają one poprzez fermentację z użyciem drożdży w wyższych temperaturach. Dolna fermentacja polega na użyciu niższej temperatury, co nadaje piwu orzeźwiający charakter. Tutaj zaliczamy pilznera, portera bałtyckiego i koźlaka.
Nie raz podczas spotkań ze znajomymi spotkać się można z pytaniami „w ile schodzi piwo”, czy „ile czasu po wypiciu jest się trzeźwym”.
Wszystko zależy od rodzaju piwa oraz organizmu. Na półkach sklepowych spotkać można piwa z zawartością od 0,5% do około 10% alkoholu. Biorąc pod uwagę średnią wartość 3% alkoholu w 500 ml piwa, dorosła osoba będzie potrzebowała około 2 godzin na strawienie jednej butelki 0,5 l alkoholu w postaci piwa. Wynika to z faktu, że dorosły w ciągu jednej godziny jest w stanie spalić około 10 gram czystego alkoholu. Na szybkość trawienia alkoholu ma również wpływ masa ciała, wiek, wzrost, przyjmowane leki, kondycja fizyczna i stan zdrowia. Im osoba zdrowsza, młodsza i w lepszej kondycji psychiczno-fizycznej, tym lepsze i szybsze trawienie alkoholu przez jej organizm.
Biorąc pod uwagę, że zdrowa, dorosła osoba w dobrej kondycji wypije 2 litry, czyli 4 piwa o zawartości 3% to czas jej trzeźwienia wyniesie około 6 godzin. Jeśli wiemy, że w wypitych dużych piwach jest więcej alkoholu np. 4,5%, to czas ten zwiększa się już do 9. godzin. Jeśli piwo ma 6%, to czas trzeźwienia zwiększa się o kolejne 3 godziny.
Tym samym bardzo ciężko jest z dużą dokładnością określić, ile trzymają wypite wcześniej piwa. Dlatego najbezpieczniej jest, nie zastanawiać się ile godzin potrzebujemy na strawienie alkoholu tylko zadbanie o możliwość noclegu lub kierowcy, który bezpiecznie odwiezie nas do domu. Można również posłużyć się domowymi alkomatami, pod warunkiem że są one regularnie (raz do roku) kalibrowane.