Ile ryżu ugotować na osobę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ryż w naszej diecie nie jest używany zbyt często co zdecydowanie można naprawić. Zawiera on wiele cennych składników mineralnych i zdecydowanie warto włączyć go do naszej diety. Możesz wybrać ryż biały , ryż brązowy, jaśminowy czy ryż basmati. Warto wiedzieć, że ryż gotowany nie zawiera glutenu. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi.
Jednak ile ryżu na osobę? Jaka porcja będzie odpowiednia?
Tak naprawdę zależy to od sposobu jego podania.
- jeśli ma to być dodatek do dania głównego, podaj 60-100 g ryżu.
- jeśli ma to być dodatek do zupy, wystarczy około 1/8 szklanki ryżu, czyli zdecydowanie mniej.
Skoro już wiesz ile ryżu ugotować, poznaj prosty przelicznik. Porcja ryżu na osobę powinna być odmierzana przed obróbką termiczną, wtedy masz pewność, że będzie to odpowiednia ilość. Skoro już wiesz ile suchego ryżu i ile gram ryżu, będzie odpowiednią porcją, poznaj mój pomysł na smażony ryż z jajkiem.
Kuchnia orientalna w naszym kraju już od dłuższego czasu cieszy się niemałym powodzeniem. Pojawia się coraz więcej miejsc, w których możemy spróbować kuchni orientalnej. Ale wbrew pozorom nie wszystkie dania są skomplikowane i z łatwością możesz przyrządzić je w swoim domu.
Jedną z takich potraw jest ryż z jajkiem. Przepis na ryż z jajkiem nie jest skomplikowany. Potrzebujesz kilku składników, które zapewne masz w domu, a jeśli nie to z pewnością są one dostępne w każdym sklepie. Będziesz potrzebować ryż biały, cebulę, czosnek, kawałek imbiru, jajko i olej rzepakowy.
Potrawy z kuchni orientalnej nie należą do nisko kalorycznych, zazwyczaj przyrządza się je na dużej ilości oleju. W tym przypadku nie jest inaczej. Jednak od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na odrobinę rozpusty kulinarnej.
Ważne jest aby maksymalnie rozgrzać olej rzepakowy na patelni, najlepiej, jeśli będzie to patelnia typu wok. Jeśli nie masz takiej, przygotuj danie na zwykłej patelni. W pierwszej kolejności na sporej ilości oleju rzepakowego podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj ugotowany ryż i przyprawy. Energicznie mieszaj, po czym wbij jajko i wymieszaj z ryżem. W momencie, w którym jajko zetnie się i zaniknie, przełóż danie na talerz i obficie posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. I to tyle. Jak widzisz smażony ryż z sosem sojowym to szybki i prosty przepis na obiad w stylu orientalnym. Będzie to idealna propozycja jako rodzinny obiad, ale także jako kolacja w gronie przyjaciół. Do dania idealnie będą pasowały krewetki lub pierś z kurczaka. Wersja domowa dań azjatyckich to z pewnością tani i łatwy sposób na spróbowanie potraw innej kuchni. Jeśli już wiesz, z czym podawać ryż, koniecznie wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszne są dania z ryżem na szybko. Pamiętaj aby postawić na wyraziste, orientalne przyprawy. Jeśli chcesz zaskoczyć przybyłych gości, przed podaniem dania głównego podaj gorącą herbatę, który ma za zadanie pobudzić apetyt. Twoi goście na pewno będą mile zaskoczeni nie tylko pod względem orientalnej kuchni, ale całej atmosfery z nią związanej.
Zapamiętaj ten dobry przepis na smaczne danie, na pewno przyda się nie raz.