Ile piec ziemniaki w piekarniku? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ziemniaki pieczone świetnie sprawdzą się w kuchni do przygotowania obiadu. Przepisy na dania z wykorzystaniem ziemniaków są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, dlatego warto wykorzystać je w swojej kuchni. Smaczne ziemniaki po ugotowaniu lub upieczeniu stanowią doskonały dodatek do obiadu - świetnie smakują z dodatkiem kotletów mięsnych lub warzywnych, gulaszu czy mięs w sosie. Ziemniaki poza gotowaniem świetnie smakują upieczone lub usmażone (w formie łódeczek lub tradycyjnych frytek). Przepis na pieczone ziemniaki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Ziemniaki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Temperatura pieczenia ziemniaków wynosi około 200°C.
A więc ile piec ziemniaki w piekarniku i jak to zrobić? Na początek przygotuj ziemniaki, w tym celu dokładnie je umyj oraz obierz (ziemniaki młode możesz tylko dokładnie wyszorować i pozostawić na nich cienką skórkę). Następnie ziemniaki pokrój na odpowiednie dla ciebie kawałki (możesz ich wcale nie kroić i upiec w całości). W szklance wymieszaj olej rzepakowy z ulubionymi przyprawami oraz ziołami. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego lub umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ziemniaki polej olejem z przyprawami i dokładnie wymieszaj ziemniaki. Następnie rozłóż je równomiernie na blaszce lub w naczyniu. A ile minut i w jakiej temperaturze piec ziemniaki? Czas pieczenia ziemniaków uzależniony jest od sposobu, w jaki chcemy je podać. Im większy ziemniak, tym dłużej należy go piec. Ziemniaki piecze się w następujących warunkach: ziemniaki w całości pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45-60 minut. Dodatkowo surowe ziemniaki pieczone w całości możesz nakłuć widelcem, aby równomiernie upiec wnętrze warzywa. Ziemniaki pokrojone na ćwiartki pieczemy w temperaturze 200-220°C przez około 30-40 minut. Natomiast ziemniaki pokrojone w plasterki lub talarki pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-50 minut.
Aby skrócić czas pieczenia ziemniaków możemy je wcześniej obgotować. W tym celu ziemniaki włóż do garnka z wodą oraz solą i gotuj do momentu, aż będą półtwarde. A ile czasu piec obgotowane ziemniaki? Tak przygotowane ziemniaki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków, dlatego warto sprawdzić co jakiś czas widelcem czy ziemniaki są już miękkie.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując: pyszne pieczone ziemniaki stanowią doskonały dodatek do obiadu. Najlepsze ziemniaki pieczone są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Ziemniaki pieczone możesz podać z dodatkiem sosu koperkowego przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego.