Ile piec udka z kurczaka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Udka pieczone to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Udka pieczone w piekarniku wspaniale smakują podane na ciepło i na zimno. Jako dodatek do udek możemy podać ugotowane lub upieczone ziemniaki, ugotowaną kaszę lub ryż. Warto podać również surówkę przygotowaną na bazie świeżych sezonowych warzyw a poza sezonem warzywa konserwowe lub kiszone. W dalszej części dowiesz się jak upiec udka oraz w jakiej temperaturze to zrobić. Przepis na pieczone udka z kurczaka jest bardzo prosty w wykonaniu, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Najlepsze udka pieczone wykonasz z produktów spożywczych dostępnych w większości sklepów spożywczych. Udka z kurczaka pozbawione skóry oraz kości stanowią doskonałe mięso do przygotowania kotletów, gulaszy czy zup.
A więc jak piecz oraz ile piec udka z kurczaka? Aby upiec udka z kurczaka przygotuj poza ich mięsem dowolne przyprawy oraz olej. Do marynowania możesz użyć ulubionych przypraw lub wykorzystać gotową przyprawę do kurczaka lub mieszankę ziół. Udka umyj, osusz i natrzyj mieszanką oleju oraz przypraw. Tak przygotowane udka włóż do miski i oktaw do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie zamarynowane udka umieść w naczyniu żaroodpornym z całą marynatą i piecz je w zamkniętym naczyniu w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 60 minut (im większe udka, tym dłuższy powinien być czas pieczenia). Pod koniec pieczenia otwórz naczynie żaroodporne, aby udka zarumieniły się.
Udko drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Odpowiednia podaż białka jest bardzo, ponieważ jego odpowiednia ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Białka w organizmie wykorzystywane są między innymi do produkcji hormonów oraz enzymów, do odbudowy uszkodzonych tkanek. Szczególną uwagę należy zwrócić na podaż białka w diecie dzieci w okresie wzrastania. Pieczone udko z kurczaka stanowi źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). Pieczone udka z kurczaka stanowią również źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen. Witamina B3 obecna w mięsie z ud kurczaka bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych naszego organizmu i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Natomiast witamina B6, wchodzi w skład enzymów, które odpowiedzialne są za metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów.
Podsumowując: wiesz już, jak zrobić smaczne udka z piekarnika. Sprawdzony przepis na pieczone udka z kurczaka to doskonała propozycja do przygotowania pysznego dania obiadowego dla dzieci i dorosłych. Pomysł na udka idealnie nada się na spotkanie ze znajomymi. Udka z kurczaka są źródłem białka zwierzęcego. Udko pieczone w całości jest bardzo soczyste. Upieczone uda z kurczaka możemy także wykorzystać do przygotowania pysznych sałatek — wystarczy upieczone udko pozbawić kości a mięso pokroić w kostkę i dodać je do sałatki. Pieczone w piekarniku mięso możesz przygotować bez dodatku tłuszczu.