Ile piec skrzydełka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Skrzydełka z kurczaka tonie tylko świetna propozycja na obiad, ale również jako przekąska. Wiele osób zastanawia się jednak ile piec skrzydełka w piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości skrzydełek, ale również użytej temperatury, czy możliwości sprzętu. Skrzydełka zwykle piecze się w 180 stopniach C. Gdy wybieramy taką temperaturę, to mięso będzie gotowe po około 30 - 40 minutach.
Szukasz inspiracji na smaczny obiad? Przepis na skrzydełka pieczone sprawdzi się doskonale. Jeśli brakuje Ci inspiracji na to jak zrobić soczyste i pyszne skrzydełka, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Dowiesz się z nich, jak się robi skrzydełka w piekarniku.
DO przygotowania mięsa, które jest naprawdę dobre, niezwykle istotna jest odpowiednia temperatura pieczenia. Nie może ona być zbyt wysoka - wtedy mięso za bardzo spiecze się na zewnątrz i zacznie schnąć, co w przypadku drobiu jest podwójnie negatywne. Dlatego, że kurczak jest mięsem chudym, nie posiada dużych ilości tłuszczu, które mogą całość nawilżyć i nadać mu lepszego smaku. Dlatego w przypadku tego mięso należy szczególnie uważać na wysokie temperatury. Nie można jednak decydować się też na zbyt niskie. Sprawi, to, że całość zabierze naprawdę dużo czasu. Zwiększa też ryzyko niedopieczenia mięsa, co w przypadku drobiu może być nieco niebezpieczne. Zwłaszcza jeśli zamierzamy podawać je również dzieciom. Najczęściej proponowaną temperatura jest 180 stopni C. Warto wybierać właśnie taką, jeśli chcemy, by mięso dobrze się przypiekło, a przy okazji nie było za suche. Maksymalną temperaturą, której się używa w tym wypadku, powinno być 200 stopni C. Temperatura pieczenia kurczaka wcale nie jest trudna do opanowania. Większość przepisów wskazuje, jaka będzie odpowiednia. Kurczak to mięso, które nie potrzebuje dużo czasu do upieczenia, warto więc obserwować, jak się "zachowuje" w trakcie pieczenia.
Mięso z kurczaka może być nieco suche, gdy je pieczemy, by tego uniknąć warto wcześniej dobrze je zamarynować. Dobrze do marynaty dodać też odrobinę oliwy z oliwek, która dodatkowo nawilży mięso. Warto raz na jakiś czas oblewać mięso wytopionym tłuszczem, który spływa do brytfanny. Dzięki temu można uniknąć przesuszenia, a kawałki będą idealnie soczyste. Kilka godzin przed pieczeniem warto wymoczyć mięso w solance lub maślance, po czym opłukać je i dokładnie wytrzeć na przykład za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki temu po obróbce będzie kruche i delikatne. Niezwykle istotne jest również wyjęcie mięsa z lodówki około godzinę przed planowanym pieczeniem. Włożenie zimnego kurczaka do nagrzanego piekarnika, może skutkować tym, że zewnętrzna strona i wnętrze będą się piec nierównomiernie.
Czy pieczone skrzydełka to dobry wybór? Drób to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Zawartość protein szacuje się na ok. 18–25%, w zależności od danego gatunku oraz części zwierzęcia. W mięsie drobiowym znajdziemy także sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminę A, D oraz E. Warto więc włączyć je do swojego menu i cieszyć się jego prozdrowotnymi właściwościami.