Ile piec pizzę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pizza to jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich przysmaków. Jest to płaski placek z ciasta drożdżowego, z sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Choć dawniej jedzona przez najbiedniejszych, dziś można spotkać ją w każdej restauracji. Zarówno wersję na grubym, jak i cienkim cieście. Niewątpliwie, najbardziej docenianą jest ta neapolitańska. Uważa się ją za wzór najprawdziwszej włoskiej pizzy.
Pyszną pizzę można też przygotować w swoim własnym domu. Oczywiście co najmniej połowa sukcesu udanego wypieku to sprawdzony przepis na ciasto na pizzę, jednak równie istotne są ustawienia piekarnika. Istnieje wiele przepisów na tą prostą potrawę, jednak niezwykle ważne jest to jak długo piecze się pizza. Możesz zastanawiać się ile piec pizzę, by była odpowiednio miękka, puszysta, ale lekkostrawna.
Jeśli chodzi o pizzę domową, to ile się piecze zależy głównie od grubości ciasta. W zależności od tego na jakim cieście zrobimy pizzę należy ją piec:
- pizza na grubym cieście - około 20 minut.
- pizza na średnim cieście - około 15 minut.
- pizza na cienkim cieście - około 10 minut.
Możesz zastanawiać się dlaczego w domowych warunkach pizza piecze się tak długo. W piecu opalanym drewnem pizza jest gotowa w zaledwie kilka minut. Powodem jest znacznie wyższa temperatura oraz możliwość pieczenia bezpośrednio na rozgrzanej podłodze pieca.
Drugą sprawą, również istotną, jest to w jakiej temperaturze piec pizzę w domu. Pizza powinna być przy tym pieczona przy jak najwyższej temperaturze. Im wyższa temperatura, tym lepiej. Tylko w bardzo wysokiej temperaturze ciasto dobrze i równomiernie się upiecze, bez nadmiernego rozrastania się w górę. Dodatki używane do pizzy powinny być również wstępnie poddane obróbce termicznej, zwłaszcza jeśli używa się mięsa. Pizzy nie musisz piec na blaszce, możesz ją uformować i wyłożyć na dużą blachę piekarnika. W restauracjach pizza pieczona jest w piecu, gdzie temperatura jest zwykle wyższa niż w domowym piekarniku.
Temperatura w profesjonalnym piecu do pizzy sięga nawet 500 stopni C. Standardowe piekarniki w naszych kuchniach nie są w stanie aż tak ogrzać komory pieczenia. W jakiej temperaturze piec pizzę w domu? Warto po prostu skorzystać z maksymalnych ustawień. W większości urządzeń najwyższa temperatura pieczenia to 220 stopni lub 230 stopni.
Gdy wiesz już jak długo piec pizzę, możesz zaplanować jej przygotowanie we własnym domu. Poniżej znajdziesz wspaniałe przepisy, które doskonale się sprawdzą, gdy nie masz zbyt dużo czasu. W przepisie znajdziesz dokładną informację ile minut pizza powinna spędzić w piekarniku. Należy jednak pamięta, że to ile czasu będzie potrzebować pizza zależy również od posiadanego sprzętu kuchennego.
Pizzę można podawać z najróżniejszymi dodatkami, od pieczarek, po mięso, kończąc na warzywach. W niektórych restauracjach można również spotkać pizzę z dodatkiem frytek, czy pierogów - to nieco szalone wersje, które na pewno nie spodobałyby się Włochom, dla których pizza jest prawie jak świętość.