Ile piec pasztet? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pasztet to potrawa, która przygotowywana jest z jednolitej masy. Masę na pasztet można przygotować z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, dziczyzny z warzywami, grzybami lub serem. W celu połączenia składników do pasztetu dodaje się jajka, bułkę tartą lub mąkę. Jako przyprawy do pasztetu można wykorzystać pieprz, gałkę muszkatołową, sól. Pasztet można podać na ciepło lub na zimno. Pyszny pasztet często wykorzystywany jest jako dodatek do kanapek. Obecnie istnieje wiele odmian pasztetu, który możemy przygotować w wersji wegetariańskiej, a także wegańskiej. Pasztet można przygotować bowiem na bazie nasion roślin strączkowych lub samych warzyw. W dalszej części dowiesz się jak zrobić pasztet domowy oraz ile minut piec go w piekarniku. Sprawdzony przepis na pasztet jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc ile piec pasztet? Wszystko zależy od produktów, które wykorzystasz do przygotowania pasztetu. Pasztet wykonany z wątróbki drobiowej piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 – 50 minut. Pasztet mięsny piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 70 minut. Pasztet przygotowany na bazie warzyw piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 35 – 45 minut.
A więc jak zrobić pasztet z wątróbki? Na początek przygotuj 500 g wątróbki z kurczaka, 250 g wątróbki gęsi, 250 g surowego boczku, 1 małą cebulę, 1 bułkę, 1 jajko, niepełną szklankę mleka, 1 łyżkę majeranku, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, odrobinę soli oraz pieprzu. Boczek pokrój na plasterki i podsmaż go na patelni, następnie ściągnij go z patelni i pozostaw do przestudzenia. Cebulę obierz oraz pokrój w piórka. Wątróbki umyj, oczyścić i osusz. Cebulę oraz wątróbki podsmaż na patelni i odłóż do przestudzenia. Bułkę namocz w mleku. Przestudzony boczek, wątróbkę, cebulę oraz odciśniętą z mleka bułkę zmiel w maszynce do mielenia. Masę z wątróbek dopraw do smaku, wbij do niej jajko i dokładnie wymieszaj. Masę umieść w natłuszczonej i obsypanej burtą tartą formie keksowej. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 – 50 minut.
A jak zrobić najlepszy pasztet warzywny w domu? Na początek przygotuj 500 gram marchwi, pół szklanki kaszy jaglanej, 1 szklankę soczewicy czerwonej, 250 gram ciecierzycy z puszki, 1 średnią cebulę, 2 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, 3 niepełne szklanki bulionu jarzynowego, 2 jajka, pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, pół łyżeczki kurkumy. Cebule obierz i pokrój w piórka, czosnek również obierz i posiekaj. Marchew obierz i pokroju w cienkie plastry. W garnku zeszklij cebulę na patelni, następnie dodaj do niej czosnek oraz marchew i całość smaż przez około 3 minuty. Wlej szklankę bulionu i gotuj 15 minut. Po tym czasie dodaj pozostały bulion, soczewic≥ę oraz kaszę jaglaną. Całość dopraw do smaku przyprawami. Zawartość garnka gotuj przez około 15 minut, aż składniki wchłoną bulion. Składniki z garnka pozostaw do wystudzenia. Do warzyw dodaj ciecierzycę i całość zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj jajka i dosłanie wymieszaj. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę i pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 35 – 45 minut.
Podsumowując: wiesz już, jakie powinna być temperatura pieczenia oraz czas pieczenia różnych pasztetów. Pieczenie pasztetu jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Gotowy pasztet świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Warto podać go ze świeżymi warzywami.