Ile piec pałki z kurczaka?? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kurczak to mięso nie tylko pyszne, ale również niewymagające zbyt długiej obróbki termicznej, jednak w przypadku pieczenia, potrzebuje on nieco więcej czasu. A więc ile piec pałki z kurczaka, by były dobre?
Czas pieczenia zależy głównie od wybranej temperatury, preferowanej chrupkości skórki, a także wielkości kawałków. Jednak zwykle przyjmuje się, że pałki z kurczaka potrzebują spędzić w piekarniku około 45 do 60 minut w temperaturze od 180 do 200 stopni C. Podobnie zresztą udka z kurczaka, gdyż są to niewielkie kawałki. Temperatura pieczenia powinna być niezbyt wysoka, by nie przypalić delikatnej skórki.
Przygotowanie kurczaka w piekarniku jest doskonałą opcją na lunch, ale również obiad i kolację. Sprawdzi się także na imprezy. Kurczak z piekarnika jest smaczny, niezwykle aromatyczny i zdrowy. To obróbka termiczna, która jest polecana, nie tylko na diecie. Jeśli chce się zadbać o bardziej lekkostrawna jej formę, kurczaka można upiec również w woreczku.
Teraz gdy już wiesz, jak zrobić i jak długo piec pałki z kurczaka możesz sięgnąć po nie na najbliższy obiad, czy kolację. Jeśli szukasz inspiracji na ciekawy przepis na pałki z kurczaka, koniecznie sprawdź propozycje w tym wpisie. Znajdziesz w nim przepisy na soczyste mięso, które jest po prostu najlepsze na rodzinny obiad.
Niezwykle ważne jest również odpowiednie przyprawienie mięsa. Do kurczaka pasuje wiele przypraw i ziół, jednak najbardziej polecane to:
- cząber,
- czosnek,
- papryka,
- curry,
- tymianek,
- oregano,
- bazylia.
Można z nich tworzyć przeróżne mieszanki, które doskonale podkreślą smak mięsa. W przypadku jego pieczenia warto zamarynować kurczaka na kilka godzin wcześniej, by zdążył przejść wszystkimi przyprawami. Dzięki temu całość będzie krucha, soczysta i bardzo aromatyczna.
Kurczaka warto wybierać na co dzień. Mięso to jest źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Zawartość protein szacuje się na ok. 18–25%. W przeciwieństwie do białka roślinnego jest ono pełnowartościowe, ponieważ jest źródłem aminokwasów, których człowiek nie może syntezować samodzielnie. Sam ludzki organizm zawiera aż 20% białek. W mięsie drobiowym znajdziemy także sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminę A, D oraz E. Ma wiele składników odżywczych, które dobroczynnie wpływają na organizm człowieka. Ciemne mięso kurczaka, które znajdziemy w nogach, udach i podudziach, jest bogate w mioglobinę - białko odpowiedzialne za przechowywanie tlenu w mięśniach, który jest niezbędny podczas ich pracy. Im więcej mioglobiny w mięśniach, tym mięso staje się ciemniejsze i bardziej bogate w wartości odżywcze. Po kurczaka można sięgać codziennie. Optymalna ilość dla osoby dorosłej to ok. 150 gramów mięsa w jednej porcji. Pieczenie kurczaka to również świetna i zdrowa forma przygotowania, zwłaszcza jeżeli próbujesz schudnąć. Oprócz niskiej zawartości tłuszczu i kalorii pieczony kurczak jest bogaty w ważne składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, by mięso łączyć z warzywami i źródłami węglowodanów złożonych, by stworzyć naprawdę zdrowy i zbilansowany posiłek.