Ile piec karkówkę w rękawie?? Co jeszcze warto wiedzieć?
Karkówka to mięso wieprzowe, które świetnie smakuje poddane pieczeniu. Najczęściej piecze się ją w rękawie, gdyż dzięki takiej obróbce staje się smaczna, delikatna i soczysta. Jednak ile piec karkówkę w rękawie, by była smaczna?
Oczywiście ile czasu powinna się piec karkówka, zależy od grubości mięsa, a także indywidualnych preferencji - niektórzy kochają mocno przypieczone mięso. Jednak zwykle przyjmuje się ogólną zasadę podczas pieczenia karkówki: 1 kg mięsa to 1 godzina pieczenia.
Pieczenie karkówki w rękawie w piekarniku to najlepsza i najpopularniejsza metoda przygotowywania tego mięsa. Karkówka pieczona jest soczysta i smaczna. Doskonale sprawdza się na obiad.
Niezwykle istotna jest też temperatura pieczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni, możesz większą, jednak wtedy mięso może stać się zbyt twarde. Lepiej piec je odrobinę dłużej w nieco niższej temperaturze, niż w pośpiechu używając zbyt wysokiej.
Karkówka, w niektórych regionach Polski zwana też karczkiem, to jedno z najsmaczniejszych mięs. Nadaje się do duszenia, smażenia w formie kotletów schabowych, jest doskonała z grilla i pieczona. Karkówkę zazwyczaj pieczemy cały czas pod przykryciem. Po upieczeniu nie należy otwierać naczynia z mięsem tylko odstawić do całkowitego ostudzenia i wchłonięcia soków przez mięso. Można również piec ją bez przykrycia. Wtedy jednak należy pilnować, by nie spiekła się za bardzo.
Podstawowe przyprawy do karkówki to: czosnek, sól, pieprz, tymianek, majeranek i oregano. Nie zapomnij o klasyce polskiej kuchni – liściu laurowym i zielu angielskim. Do karczku pasuje również mielona słodka i ostra papryka. Wszystko razem wymieszaj z oliwą. Bardzo ciekawa jest również marynata z maślanki z dodatkiem soku z cytryny, ostrej papryki, majeranku i, oczywiście, czosnku. Mięso powinno leżeć w marynacie około 12 godzin, dzięki czemu skruszeje i będzie bardziej miękkie po upieczeniu. Sposobów na pieczenia karkówki jest kilka. W wybranych propozycjach znajdziesz wiele pomysłów, które świetnie sprawdzają się na co dzień i od święta. Sięgnij po nie, gdy brakuje Ci pomysłu na to, co ugotować na obiad z karkówki.
Karkówka jest zaliczana do czerwonego mięsa. Dlatego nie jest polecana do częstego spożywania. Jednak, gdy pojawia się w diecie od czasu do czasu, może być smacznym i zdrowym dodatkiem. W porównaniu z innymi mięsem karkówka charakteryzuje się sporą zawartością żelaza, magnezu, białka i wody. Zawiera też dawkę potasu, witaminy B1 i cholesterolu. Karkówka zawiera też najwięcej, poza wątróbką żelaza spośród innych mięs. Dzięki temu jest dobrym wyborem dla wszystkich osób, które cierpią z powodu anemii, czy złego wchłaniania żelaza.
Teraz gdy już wiesz, jak długo piec karkówkę, możesz sięgać po pyszne potrawy na jej bazie. To doskonały wybór na rodzinny obiad. Sprawdzi się podana z sosem, ale również bez niczego. Najlepiej serwować ją z kaszą, ziemniakami lub kluseczkami. Oczywiście należy też zadbać o dodatek warzyw. Takie połączenie gwarantuje zbilansowane danie.