Ile piec kaczkę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie masz pomysłu na pyszny, a zarazem wykwintny obiad idealny dla całej Twojej rodziny? Idealnie się składa, poznaj mój przepis na kaczkę, będzie ona idealna na święta.
Kaczka z jabłkiem i żurawiną to danie, które nie tylko nada się na rodzinne spotkania podczas obiadu. Warto pamiętać o tym przepisie podczas świąt, które zbliżają się wielkimi krokami. Przepis na kaczkę z jabłkiem i żurawiną będzie idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobinę cierpliwości.
Będziesz potrzebować kaczkę w całości, jabłka, żurawinę, olej rzepakowy i przyprawy. Ja postawiłam na klasyczne, czyli sól i pieprz dodatkowo majeranek i tymianek, które idealnie pasują do delikatnego mięsa. Kaczka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
O rodzaju jabłek zadecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Sama polecam jabłka, które idealnie nadają się na ten przepis, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek, jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz, Twoja kaczka faszerowana będzie pyszna.
Zatem, jak zrobić kaczkę pieczoną z jabłkami i ile czasu piec?
W pierwszej kolejności kaczkę dokładnie umyj i oczyść. Olej wymieszaj z przyprawami. Następnie natrzyj kaczkę na wierzchu i odłóż do lodówki na kilka godzin, dzięki temu mięso będzie niezwykle aromatyczne. W tym czasie jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Nadziej kaczkę jabłkami i żurawiną i przełóż do brytfanki.
Najważniejsze pytanie to ile piec kaczkę w piekarniku. Zasada jest bardzo prosta, czas pieczenia kaczki w całości jest uzależniony od jej wielkości i wagi.
To jest najlepszy sposób na to, aby wiedzieć ile czasu powinniśmy ją przygotowywać.
Mięso z kaczki podobnie jak z kurczaka należy do chudych gatunków, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Faszerowana kaczka to idealny pomysł na wykwintny obiad w gronie rodzinny lub znajomych. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest dobra. Skoro już wiesz, jak zrobić kaczkę i jak ustawić czas pieczenia koniecznie przygotuj ją w swoim domu.