Ile piec ciasto francuskie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ciasto francuskie to specyficzne ciasto o warstwowej strukturze cienkich listków. Ciasto francuskie zawiera spore ilości tłuszczu, przez co jest wyrobem wysokokalorycznym. W dalszej części dowiesz się jak długo piec wyroby z ciasta francuskiego. Z ciasta francuskiego przygotujesz wiele ciekawych dań na słodko oraz na słono. Wypieki z ciasta francuskiego na słodko świetnie sprawdzą się podane na deser lub dodatek do kawy i herbaty. Ciasto francuskie możesz podzielić na prostokąty i wykładać na nie farsze słodkie lub wytrawne - tak przygotowany płat możesz zawijać itp. Tego typu wyroby z ciasta francuskiego możemy podzielić na:
- grzebienie, które są nadziewane, składane na pół i wyginane w kształt podkowy;
- koperty, które nadziewane są masą i składane na pół;
- rożki, które nadziewane są farszem i składane na trójkąt;
- croissanty;
- diabloki, które zawijane są na kształt śruby;
- paszteciki.
A więc ile piec ciasto francuskie? Gotowe ciasto francuskie najlepiej piec w wysokiej temperaturze przez krótki czas. To ile czasu oraz w jakiej temperaturze piec ciasto francuskie zależy od rodzaju potrawy, którą chcesz przygotować. Im mniejszy produkt końcowy oraz mniejsza ilość farszu, tym krócej powinno się piec w piekarniku. Np. ciasto francuskie nadziewane, farszem mięsnym (niezbyt tłustym) należy piec przez około 30-40 minut natomiast paszteciki z farszem grzybowym tylko 12-15 minut. Ciastka z ciasta francuskiego bez żadnego farszu warto piec jedynie 8-10 minut. Optymalna temperatura pieczenia ciasta francuskiego wynosi około 190°C, natomiast maksymalna temperatura nie powinna przekroczyć 220°C. Wyższa temperatura świetnie sprawdzi się do wypiekania pasztecików oraz pierożków z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.
Podsumowując: wiesz już ile minut oraz w jakiej temperaturze piec ciasto francuskie. Ciasto francuskie świetnie sprawdzi się do wyrobu wielu ciekawych potraw. Na bazie ciasta francuskiego możesz przygotować pyszną napoleonkę z kremem budyniowym, rurki z kremem lub ciasteczka posypane cukrem pudrem. Ciasto francuskie stanowi również dobrą bazę do przygotowania tart, pierogów lub rożków. Dodatkowo w wersji na słono możesz wykonać paszteciki z nadzieniem grzybowym lub z kapustą i grzybami. Do farszów na słono warto wykorzystać sezonowe warzywa, np szpinak z dodatkiem sera fety świetnie sprawdzi się do przygotowania pierogów z ciasta francuskiego.