Ile piec biszkopt? Co jeszcze warto wiedzieć?
Biszkopt to ciasto niebywale uniwersalne, które może być bazą efektownych tortów oraz wielokolorowych rolad. Udekorowane owocami, bitą śmietaną lub galaretką stanie się powodem do dumy dla niejednego cukiernika-amatora. Puszysty i delikatny – taki powinien być idealny biszkopt. Biszkopt to idealny dodatek do wszelkich deserów. Jest świetną bazą wszelkich ciast, nadaje im pysznego smaku i wspaniałej struktury. Choć wiele osób obawia się pieczenia biszkoptu, ze względu na jego trudność, to ten przepis udowadnia, że idealny biszkopt można zrobić łatwo, szybko i bez skomplikowanych sprzętów.
To ile czasu spędzi biszkopt w piekarniku, zależy między innymi od ilości jaj, a także jego docelowej wielkości i grubości. Można jednak przyjąć, że zwykle czas ten wynosi pomiędzy 20 do 60 minut. A więc ile piec biszkopt? Można to podzielić następująco:
- z 3 jaj - około 20 minut,
- z 4 jaj - około 30 minut.
- z 5 jaj - około 40 minut.
- z 6 jaj - około 45 minut.
- z 8 jaj - około 60 minut.
Biszkopty należy piec w temperaturze od 190 do 220 stopni. Oczywiście to jak długo będzie się piekł biszkopt, zależy również od posiadanego sprzętu.
Przepis na biszkopt jest jednym z podstawowych, jeśli chodzi o wypieki. Zastanawiasz się jak zrobić biszkopt? Nic prostszego! Oto prosty przepis:
- Przygotuj wszystkie potrzebne składniki:
- jajek,
- pół szklanki cukru pudru,
- szklankę mąki pszennej,
- /3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka cukru waniliowego.
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.
- Następnie dodawaj po 1 jednej łyżce mąki i mąki ziemniaczanej, ciągle mieszając. Na koniec dodaj cukier waniliowy.
- Ciasto przełóż do średniej formy.
- Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 minut. Możesz sprawdzać go patyczkiem do szaszłyków. Jeśli patyczek będzie suchy, możesz wyciągnąć ciasto z piekarnika.
Biszkopt to delikatne ciasto, które nie przepada za wysokimi temperaturami, ich gwałtownymi zmianami czy przeciągiem. Tak naprawdę, ilu cukierników, tyle opinii na temat warunków, w jakich powinien być pieczony. Zdecydowana większość deklaruje jednak, że najlepszym rozwiązaniem (by nie przesuszyć, ani nie przypalić biszkoptu) jest umieszczenie go na środkowym poziomie piekarnika z opcją grzania góra-dół. Jednak tak naprawdę istnieje sporo przepisów, w których zaleca się pieczenie biszkoptu z termoobiegiem.
Istnieje teoria, że od razu po wyciągnięciu ciasta z piekarnika warto biszkopt zrzucić z ok. 50 cm na podłogę albo energicznie uderzyć tortownicą z biszkoptem o blat. Zabieg ten ma zapobiegać opadaniu ciasta dzięki szybkiemu uwolnieniu pęcherzyków powietrza. Wiele osób uważa, że rzeczywiście rzucanie pomaga. Można ten sposób wykorzystać przy kolejnym pieczeniu biszkopta.
Do czego wykorzystać biszkopt?
- do tortów,
- do lekkich ciast z galaretką,
- do rolad,
- do ciast z kremem śmietanowym.
Teraz gdy wiesz już, ile powinno się piec biszkopt oraz w jakiej temperaturze, możesz spokojnie sięgać po ten wypiek na co dzień. Ten domowy jest bowiem najlepszy! Koniecznie sprawdź proste przepisy na biszkopty, które znajdziesz w tym wpisie.