Ile piec bataty? Co jeszcze warto wiedzieć?
Bataty to inaczej bulwy wilca ziemniaczanego. Ta kwitnąca roślina z gatunku bylin wytwarza bulwy, które mogą ważyć nawet 3 kg a kolor ich miąższu to biały, różowy lub czerwony. Na półkach sklepowych to właśnie bataty lub inaczej słodkie ziemniaki możemy znaleźć obok polskich, rodzimych ziemniaków.
Bataty przywędrowały do nas z Ameryki Południowej i Środkowej za sprawą Krzysztofa Kolumba. Obecnie uprawia się je w Chinach, Ugandzie, Indonezji i Nigerii. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne i lubiane, a co za tym idzie coraz łatwiej dostępne w sklepach. Nic dziwnego, choć strukturą przypominają nasze ziemniaki, to są zdecydowanie inne. Przede wszystkim odróżnia je kolor. Pomarańczowo-czerwona barwa pewnie nie raz zwróciła Waszą uwagę. Jednak ich cechą charakterystyczną jest … słodki smak. Ze względu na to, że podczas upieczenia, usmażenia lub ugotowania zachowuje się tak, jak ziemniak to bataty określane są właśnie jako słodki ziemniak.
Bataty mają średni indeks glikemiczny - 54, ale też znacznie niższy niż ziemniaki, które mają IG równy 94. Ze względu na to mogą być dobrym dodatkiem węglowodanowym do dań dla osób chorujących na cukrzycę czy Insulinooporność. To także świetne źródło pektyny, celulozy czy ligniny, czyli błonnika pokarmowego, który poprawia pracę układu pokarmowego, a także zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów z pożywienia.
Piękny kolor bataty zawdzięczają oczywiście karotenoidom, w tym luteinie, która ma świetne działanie na wzrok. Co ciekawe batat ma ich więcej luteiny niż szpinak, brokuł czy dynia, które znane są z tego składnika.
Bataty to oczywiście również źródło witamin, przede wszystkim A i C oraz z grupy B. Witamina C wspomaga pracę układu odpornościowego, a witamina A wpływa na proces widzenia. Nie należy zapominać, że bataty to również źródło takich składników jak: potas, fosfor, chlor, wapń, siarka, jod, żelazo czy sód.
Batatów nie należy spożywać w formie surowej. Wtedy są niestrawne i bardzo twarde. Dużo bardziej miękkie i słodkie robią się pod wpływem obróbki termicznej, takiej jak: grillowanie, gotowanie, smażenie czy pieczenie.
Jak przyrządzić bataty w piekarniku by prawdziwie cieszyć się ich smakiem? Na początku bataty powinno się dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Teraz wystarczy je pokroić w kształt frytek, talarków lub łódeczek i umieścić w misce. Następnie dodaje się oliwę (około 2 łyżki na 1 kg słodkich ziemniaków), sól, pieprz, ostrą paprykę i całość dokładnie miesza, aż bataty będą równo pokryte. Ostatni krok to wyłożenie batatów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ile piec bataty? Wszystko zależy, w jakiej temperaturze chcesz je przygotować. W 180 st. C będą miękkie po 40-u minutach, a w 220 st. C już po 20-u minutach.
Ten przepis to mój sprawdzony sposób na przygotowanie miękkich w środku i chrupiących na zewnątrz frytek z batatów. Mam nadzieję, że i Ty już wiesz, jak zrobić by były naprawdę smaczne. Bataty pieczone z dodatkiem ostrej papryki nabierają świetnego połączenia ostro-słodkiego smaku, ale tę przyprawę możesz wymienić również na coś innego, np. bazylię, oregano czy rozmaryn.
Podsumowując, jak piec bataty i ile czasu to zajmie? W zależności od potrzeb w 180 lub 220 stopniach Celsjusza. Wybór temperatury wpłynie na to jak długo będą nabierały smaku, czyli od 20 do 40 minut.