Ile ml ma łyżka stołowa? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli kiedyś zastanawiałeś się ile mililitrów ma łyżka stołowa i łyżeczka do herbaty, tak zwana mała łyżeczka pędzę z odpowiedzią. W kuchni wielu z nas działa orientacyjnie i nie zawsze wiemy, jaką pojemność ma duża łyżka oraz inne naczynia, które używamy do gotowania i pieczenia.
Zatem ile ml ma łyżka stołowa?
- Mała łyżeczka stołowa ma 5 ml,
- Duża łyżka stołowa ma 15 ml.
Ta wiedza na pewno przyda się nie tylko gotowania czy pieczenia, warto wiedzieć i znacz podstawowe pojemności takich naczyń.
Jeśli już znasz ten przelicznik i wiesz, jaka jest pojemność łyżki ile ml wody i oleju zawiera konkretne naczynie kuchenne, warto wykorzystać tę wiedzę do gotowania i tworzenia przepisów.
Wykorzystaj moje wskazówki do pieczenia i przygotuj pyszne ciasto na rodzinne spotkanie.
Delikatne, pyszne i puszyste ciasto bez jajek z budyniem. Kto by pomyślał, że bez dodatku jajek ciasto będzie tak dobre i aksamitne. Koniecznie poznaj przepis na ciasto bez jajek z budyniem.
Do jego wykonania potrzebujesz składniki, które większość z nas ma w domu, a na pewno są łatwo dostępne w każdym sklepie. Potrzebujesz mąkę, którą możesz zamienić na wersję bezglutenową, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne i musisz eliminować gluten ze swojej codziennej diety. Jeśli nie, śmiało możesz przygotować ciasto na mące pszennej. Potrzebujesz jeszcze mleko, masło, cukier i budyń. Jeśli ograniczasz w swojej diecie produkty pochodzenia zwierzęcego, mleko krowie możesz zamienić na napój roślinny. W moim przepisie postawiłam na gotowy budyń w proszku ze względu na wygodę, przez takie ułatwienie ciasto jest niezwykle szybkie w wykonaniu.
Wyrobione ciasto podzieliłam na dwie porcję. Jedna większa, druga mniejsza. Pierwszą z nich, tą większą rozwałkuję i wyłożę na lekko natłuszczoną blachę. Mniejszą porcję wkładam do lodówki, później zrobię z niej kruszonkę. W tym czasie przygotowuję budyń według instrukcji na opakowaniu.
Możesz wybrać budyń o dowolnym smaku. Idealnie sprawdza się wersja waniliowa lub śmietankowa, jednak wybór jest bez ograniczeń. Jeśli chcesz, przygotuj budyń samodzielnie, przyda Ci się do tego dodatkowa porcja mleka lub napoju roślinnego, żółtka, skrobia ziemniaczana i odrobina masła.
Jeśli chcesz, przygotować ciasto z owocami to jest idealny moment. Świetnie sprawdzą się truskawki lub maliny. Możesz dodać świeże owoce lub mrożone, które należy wcześniej rozmrozić i usunąć nadmiar soku. Z owocami czy bez teraz nadszedł czas na kruszonkę.
Wyciągnij ciasto z lodówki i ugniataj w rękach. Przez ciepło zrobi się ono plastyczne. Gdy ciasto nabierze już temperatury od ciepła Twoich rąk, porwij ciasto na niewielkie kawałki i ułóż nierównomiernie na warstwie budyniu. Będzie to idealna, domowa wersja kruszonki, która nada słodkiego smaku całemu deserowi. Ciasto idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia lub deser z rodziną czy przyjaciółmi.
Sam widzisz, że warto wiedzieć takie podstawowe rzeczy.