Ile kalorii ma zupa pomidorowa? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zupa pomidorowa lub inaczej pomidorówka to zupa, którą przygotowuje się na rosole lub wywarze z jarzyn. Jej głównym składnikiem są świeże pomidory lub koncentrat pomidorowy. Zupę można podać z makaronem, ryżem, zacierką lub kluskami lanymi. Pomidorową można zabielić przy pomocy śmietany lub jogurtu naturalnego. W dalszej części dowiesz się, jaka jest kaloryczność zupy pomidorowej. Smaczna zupa na bazie pomidorów świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Przepis na pomidorową z rosołu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A więc ile kalorii ma zupa pomidorowa? Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ kaloryczność zupy pomidorowej będzie zależała od produktów użytych do jego wykonania oraz ich ilości. Średnio w 100 g zupy pomidorowej bez żadnych dodatków znajdziemy około 42 kcal. Jedna porcja zupy pomidorowej waży około 230 g, dlatego dostarczy ona około 97 kcal. Kaloryczność potrawy uzależniona jest również od wielkości porcji oraz dodatków (np. makaronu czy ryżu) - zupa niezabielana bez makaronu będzie miała dużo mniej kalorii niż zupa pomidorowa zabielana z dodatkiem makaronu. Jeśli do zupy dodasz jedną łyżkę śmietany 18%, jej kaloryczność wzrośnie o około 47 kcal. Natomiast jeśli przygotujesz ją z porcją (50 g przed ugotowaniem) makaronu nitki lub ryżu białego zupa będzie bardziej kaloryczna odpowiednio o 174 kcal oraz 172 kcal.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Pomidory są również niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już, ile kcal może mieć pomidorówka z makaronem lub ryżem. Szybka i łatwa w przygotowaniu zupa świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa stanowi bogactwo cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Zupę pomidorową możesz przygotować z koncentratu, passaty pomidorowej, pomidorów świeżych lub pomidorów z puszki. Świeże pomidory warto sparzyć, obrać ze skóry i zblendować na gładką masę i dodać do wywaru zamiast koncentratu pomidorowego. Pomidory z puszki również możesz zblendować i dodać do zupy. Talerz zupy pomidorowej może posiadać różną kaloryczność, ponieważ zależy ona od produktów spożywczych, które zostały wykorzystane do przygotowania pysznej zupy.