Ile kalorii ma banan? Co jeszcze warto wiedzieć?
Banan to najbardziej kaloryczny owoc na świecie. A więc ile kalorii ma banan? Wartość energetyczna 100 g banana wynosi aż 97 kcal. W zależności od wielkości banana znajdziemy w nim różną ilość kalorii. W tabelach kaloryczności podana jest kaloryczność banana bez skórki. Kaloryczność małego banan, który waży około 80 g, wynosi około 80 kcal. Średni banan ze skórką waży 200 g, natomiast jego masa bez skórki wynosi średnio 120 g — jeden banan o średniej wielkości ma około 120 kcal. A ile kalorii ma jeden duży banan? Duży banan ważący około 160 g zawiera aż 155 kcal.
Banany to owoce chętnie wykorzystywane w kuchniach na całym świecie. Możemy wyróżnić dwa rodzaje bananów: słodkie oraz skrobiowe. Do pierwszej grupy zaliczymy banany plamiste a do drugiej plantany. Najczęściej banany spożywane są na surowo, jako przekąska — jednak można wykorzystać je również na wiele innych sposobów. Banany można wykorzystać jako dodatek do sałatek owocowych, musli oraz deserów, koktajli czy lodów owocowych. Banany wykorzystywane są również do przygotowania ciast czy popularnego w Ameryce chlebka bananowego. Banany chętnie wykorzystywane są do fit wypieków, ponieważ są bardzo słodkie i często zastępują cukier. Dodatkowo w dietach wegańskich banany wykorzystywane są jako zamiennik jajek do wypieków. Z bananów odmian skrobiowych często przygotowuje się banany z grilla lub banany w cieście naleśnikowym. Banany są również owocami, które dość szybko mogą zostać włączone do jadłospisu dzieci podczas rozszerzania ich diety.
Banany zawierają spore ilości składników odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Owoce są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Wśród składników mineralnych, które zawierają banany, możemy wyróżnić potas, magnez, fosfor oraz wapń. Jak już wiesz, banany zawierają sporo kalorii, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z jego ilością w diecie (nie powinny jednak całkowicie rezygnować ze spożywania bananów w tym rodzaju diety).
Dostarczenie witaminy C, A oraz E z banana może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Wyżej wymienione witaminy zaliczane są do przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć produkcję wolnych rodników. Przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry.
Banany zawierają spore ilości potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Spożywanie odpowiedniej ilości tego składnika mineralnego pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo potas wpływa na prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych. Banany są również doskonałym źródłem magnezu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego oraz układu mięśniowego. Odpowiednia podaż magnezu pozytywnie wpływa na rozkurczanie i rozluźnianie mięśni, dlatego spożywanie bananów może łagodzić bóle miesiączkowe.