Ile gram ma szklanka? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli kiedykolwiek myślałeś, że szklanka zawsze ma tyle samo mililitrów, możesz być w błędzie. Każdy z nas na pytanie ile gram ma szklanka, zapewne odpowie 250 ml. Jednak czy to jest prawda i ile tak naprawdę pojemności jest w szklance? Sama szklanka pomieścić 250 g/ml I o tym najczęściej informuje nas producent danego produktu na opakowaniu. Problem pojawia się w kuchni, kiedy to trzeba odważyć 250 g mąki, cukru, cukru pudru np. do przygotowania ciasta.
Zatem ile gram ma szklanka w ujęciu różnych produktów?
To wszystko zależy od substancji/ produktu spożywczego, który będziemy odważać lub mierzyć.
- Szklanka wody, oleju, mleka ma 250 ml,
- Jednak szklanka mąki ma 160 g,
- Szklanka cukru ma 220 g.
Jeśli już znasz ten przelicznik i wiesz, że waga produktu różni się między konkretnymi produktami, wykorzystaj moje wskazówki do pieczenia i przygotuj pyszne ciasto na rodzinne spotkanie.
Delikatne, pyszne i puszyste ciasto bez jajek z budyniem. Kto by pomyślał, że bez dodatku jajek ciasto będzie tak dobre i aksamitne. Koniecznie poznaj przepis na ciasto bez jajek z budyniem.
Do jego wykonania potrzebujesz składniki, które większość z nas ma w domu, a na pewno są łatwo dostępne w każdym sklepie. Potrzebujesz mąkę, którą możesz zamienić na wersję bezglutenową, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne i musisz eliminować gluten ze swojej codziennej diety. Jeśli nie, śmiało możesz przygotować ciasto na mące pszennej. Potrzebujesz jeszcze mleko, masło, cukier i budyń. Jeśli ograniczasz w swojej diecie produkty pochodzenia zwierzęcego, mleko krowie możesz zamienić na napój roślinny. W moim przepisie postawiłam na gotowy budyń w proszku ze względu na wygodę, przez takie ułatwienie ciasto jest niezwykle szybkie w wykonaniu.
Wyrobione ciasto podzieliłam na dwie porcję. Jedna większa, druga mniejsza. Pierwszą z nich, tą większą rozwałkuję i wyłożę na lekko natłuszczoną blachę. Mniejszą porcję wkładam do lodówki, później zrobię z niej kruszonkę. W tym czasie przygotowuję budyń według instrukcji na opakowaniu.
Możesz wybrać budyń o dowolnym smaku. Idealnie sprawdza się wersja waniliowa lub śmietankowa, jednak wybór jest bez ograniczeń. Jeśli chcesz, przygotuj budyń samodzielnie, przyda Ci się do tego dodatkowa porcja mleka lub napoju roślinnego, żółtka, skrobia ziemniaczana i odrobina masła.
Jeśli chcesz przygotować ciasto z owocami, to jest idealny moment. Świetnie sprawdzą się truskawki lub maliny. Możesz dodać świeże owoce lub mrożone, które należy wcześniej rozmrozić i usunąć nadmiar soku. Z owocami czy bez teraz nadszedł czas na kruszonkę.
Wyciągnij ciasto z lodówki i ugniataj w rękach. Przez ciepło zrobi się ono plastyczne. Gdy ciasto nabierze już temperatury od ciepła Twoich rąk, porwij ciasto na niewielkie kawałki i ułóż nierównomiernie na warstwie budyniu. Będzie to idealna, domowa wersja kruszonki, która nada słodkiego smaku całemu deserowi. Ciasto idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia lub deser z rodziną czy przyjaciółmi.
Jeśli już wiesz, ile to gram ma dana substancja i ile waży mąka, cukier czy cukier puder wykorzystaj mój przelicznik na szklanki, a Twoje ciasto zawsze wyjdzie pyszne.