Ile gram ma łyżeczka cukru? Co jeszcze warto wiedzieć?
Cukier biały zwany też cukrem rafinowanym lub buraczanym powstaje w procesie rafinacji z buraków cukrowych. Ma wyraźnie słodki smak, nie pachnie i jest biały, przez co może być mylony z solą. Cukier używany jest głównie do przygotowywania słodkich wypieków, czy deserów, a także dosładzania napojów. To dwucukier sacharoza, spożywcza sacharoza, cukier ten wchodzi w skład wielu owoców i warzyw, jednak najczęściej rafinowany jest z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy) 70% oraz buraków cukrowych (cukier buraczany) 30%. Bez cukru ciężko wyobrazić sobie codzienne gotowanie. To jedna z tych substancji, której używa się bardzo dużo.
Cukier jest niezwykle często stosowanym słodzikiem. Ze względu na jego powszechność, pojawia się w wielu przepisach. Bardzo często pojawia się tam w miarach domowych, np. łyżeczkach. Co może prowadzić do pytania: ile gram ma łyżeczka cukru. To ile gram ma jedna łyżeczka cukru, zależy głównie od wielkości łyżeczki. Standardowa łyżeczka mieści od 4,3 do 5,5 g cukru kryształu. Jednak dla ułatwienia przeliczania przyjmuje się, że jedna łyżeczka ma 5 g. Jednak zależy to również od rodzaju cukru:
- łyżeczka cukru białego to około 5 g,
- łyżeczka cukru trzcinowego to około 5,5 g,
- łyżeczka cukru pudru to około 4 g.
Więcej ważyć będzie natomiast cukier w kryształkach, czy cukier belgijski. To najprostszy przelicznik. Taka miara to oczywiście mała łyżeczka, taka, której używa się do herbaty. Warto wiedzieć ile to gram, gdyż zwykle używa się tego przelicznika do pieczenia. To sprawdzony sposób, na to by dodać odpowiednią ilość cukru do ciasta.
Wiele osób zastanawia się - łyżeczka ile to gramów, również, gdy przechodzą na dietę. Podczas odchudzania zwykle liczy się wszystkie kalorie, również te pochodzące z napojów. Podczas przygotowywania kawy, czy herbaty, zwykle dodaje się cukier właśnie na łyżeczki. Dlatego dobrze jest zapamiętać, że w przybliżeniu jest to 5 g. Pojemność łyżeczki to 5 g cukru, ale nie w przypadku cukru pudru. Ten, dzięki zmieleniu staje się lżejszy, a kształt jego drobin jest niewyczuwalny dla podniebienia. Jeśli więc masz dodać do masy śmietankowej 40 g cukru pudru, to będzie to 10 łyżeczek.
Warto jednak pamiętać, że ciężko jest odmierzyć gramy z ogromną precyzją. Kuchnia to nie apteka! Jeśli próbujemy ustalić nawet tak prosty fakt, jak to, ile gramów ma łyżeczka do herbaty, musimy pogodzić się z odpowiedzią: „to zależy”. Choć łyżeczki mają mniej więcej ustandaryzowaną wielkość i tak mogą nieznacznie różnić się od siebie rozmiarem.
Jednym z największych, kuchennych wyzwań jest prawidłowe odmierzanie proporcji. Pozornie wszystko wydaje się proste, jednak w praktyce może już nie być zbyt kolorowo. A w przepisach ilość składników ma znaczenie. Zwłaszcza gdy jest to cukier. Ta substancja nadaje słodkiego smaku, więc gdy dodamy jej zbyt mało, całość może być bez wyrazu, natomiast, gdy dodamy go za dużo, okaże się, że danie jest przesłodzone. W przypadku zbyt małej ilości całość można jeszcze naprawić, jednak gdy składnika będzie za dużo może się to skończyć kuchenną katastrofą. A tego każdy kucharz chce uniknąć!