Ile gram białka, ma jajko? Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie masz pomysłu na pełnowartościowe śniadanie? Koniecznie postaw na jajko kurze, są one produktem bogatym w białko, podobna zawartość jest w surowym, jak i gotowanym.
Warto wiedzieć ile gram białka ma jajko, w jednym jajku jest, aż 13 g białka.
Jajka sadzone z boczkiem to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Moja dzisiejsza propozycja będzie prostszą wersją angielskiego śniadania, które będzie tak samo pożywne i treściwe jak to z dodatkiem fasoli.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na jajka sadzone z boczkiem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilka jajek, boczek surowy i tak naprawdę to wszystko, ale śmiało możesz dodać odrobinę pieczywa z masłem.
Dodatkowo możesz zdecydować się na odrobinę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.
Śniadanie w postaci jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.
Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.
W takiej sytuacji postaw na najlepsze jajka sadzone na śniadanie.
Wystarczy, że boczek usmażysz na rozgrzanej patelni, możesz wcześniej dać odrobinę oleju, ale nie musisz. Boczek wytopi się i będziesz mógł na nim usmażyć jajka.
Obojętnie na którą wersję się zdecydujesz, gdy boczek się zarumieni i zrobi się chrupiący, wbij jajka, dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż do momentu ścięcia się białek.
Przełóż jajka na talerz i podawaj z pieczywem, chyba że decydujesz się na wersję keto bez węglowodanów.
Skoro już wiesz, ile protein jest w jajku, postaw na mój prosty przepis i przygotuj je w swoim domu, nie tylko jak jesteś na diecie, przekonaj się, jaka to pyszna propozycja. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!