Ile gotować pierś z kurczaka?

Ile gotować pierś z kurczaka
Ile gotować pierś z kurczaka
ikona podziel się
Opublikowano: 01.05.2023 r., 23:07 | Autor: Patrycja Czerwiak

Kurczak należy do drobiu, który ze względu na małą zawartość tłuszczu, a także delikatne mięśnie nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. A więc ile gotować pierś z kurczaka?

Czas gotowania zależy od wielkości kawałków. Zwykle przyjmuje się, że cały kurczak potrzebuje około 50 do 60 minut gotowania, natomiast poszczególne części, w małych kawałkach, np. pierś, około 20 do 30 minut.

Ile gotować pierś z kurczaka? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kurczak należy do drobiu, który ze względu na małą zawartość tłuszczu, a także delikatne mięśnie nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. A więc ile gotować pierś z kurczaka?

Czas gotowania zależy od wielkości kawałków. Zwykle przyjmuje się, że cały kurczak potrzebuje około 50 do 60 minut gotowania, natomiast poszczególne części, w małych kawałkach, np. pierś, około 20 do 30 minut. Oczywiście to ile czasu będzie potrzebował kurczak, zależy również od naczynia, czy mocy palnika.

Chcesz przygotować zdrową pierś z kurczaka, jednak nie wiesz jak? Oto przepis na gotowaną pierś z kurczaka:

  1. Mięso z kurczaka dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać do niego również ulubione zioła.
  2. Do garnka wlej wodę lub bulion warzywny i umieść w nim pierś z kurczaka.
  3. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.
  4. Tak przygotowane mięso odcedź i podaj z ulubionymi dodatkami.

Gotowanie piersi z kurczaka to jedna z najlepszych metod obróbki tego mięsa. Nie tylko pozwala osiągnąć naprawdę dobrą miękkość mięsa, ale co ważniejsze jest bardzo zdrowa. Kurczak gotowany jest delikatny i wilgotny. Mięso nie wysycha, ale dzięki wysokiej temperaturze pozbawione zostaje tłuszczu, który wytapia się. Badania informują, że przygotowanie kurczaka tą metodą pozwala zmniejszyć stężenie, szkodliwych dla zdrowia WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne) i HAA (heterocykliczne aminy aromatyczne). Dodatkowo takie mięso jest niezwykle lekkostrawne. Gotowanie pozwala więc lepiej przyswoić białko z mięsa.

Jak wybierać idealne mięso? Najlepiej sięgnij po drób z wolnego wybiegu lub od rolnika. Powinien być jednak przebadany, najlepiej, by posiadał również certyfikaty. Raczej nie sięgaj po przerośnięte kurczaki z hodowli masowej. Kurczaki z wolnego wybiegu, mogą spokojnie biegać, przez co ich mięso ma bardziej zwartą strukturę o wyraźniejszym smaku. Piersi z tych kurczaków są także znacznie mniejsze. Nie jest to jednak deficyt. Mają lepszy smak, dlatego stanowią dużo lepszy wybór. Pamiętaj jednak, że wolno żyjące ptaki mają zwykle twardsze mięśnie, więc ich gotowanie powinno przebiegać nieco dłużej.

Czy warto jeść kurczaka? Pewnie! Drób to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Zawartość protein szacuje się na ok. 18–25%, w zależności od danego gatunku oraz części zwierzęcia. W mięsie drobiowym znajdziemy także sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminę A, D oraz E.

Teraz gdy już wiesz, jak zrobić gotowaną pierś z kurczaka, masz już gotowy pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad. Tak przygotowane mięso doskonale sprawdza się zwłaszcza z dodatkiem kaszy, czy ziemniaków. Można podawać ją również w lekkim sosie, na przykład potrawkowym, czy koperkowym. Jest pyszna także jako składnik sałatek. Wiele osób uwielbia dodawać ją również na kanapki, czy przygotowywać z niej pastę. Ugotowane mięso drobiowe idealnie nada się na farsz do krokietów, naleśników, pierogów czy klusek ziemniaczanych. Świetnie sprawdzi się również jako nadzienie do mięsnych pasztecików, które doskonale smakują z dodatkiem czerwonego barszczu. Gotowaną pierś z kurczaka można użyć naprawdę na wiele różnych sposobów. Koniecznie sprawdź inspiracje na tej stronie.

Zobacz pytania podobne do ile gotować pierś z kurczaka?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto