Ile gotować pierogi mrożone?

Ile gotować pierogi mrożone
Ile gotować pierogi mrożone
ikona podziel się
Opublikowano: 15.02.2023 r., 2:17 | Autor: Patrycja Czerwiak

Pierogi to ulubione danie wielu osób. Czas ich gotowania zależy głównie od tego, czy są to świeże wyroby, czy takie mrożone. A ile gotować pierogi mrożone? Przeważnie pierogi gotuje się około 3 – 5 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Ważne jest, aby pierogi wkładać do wrzącej wody. Ugotowane pierogi od razu wyciągnij łyżką cedzakową, aby się nie rozgotowały. Ugotowane pierogi podawaj na ciepło.

Ile gotować pierogi mrożone? Co jeszcze warto wiedzieć?

Pierogi to ulubione danie wielu osób. Czas gotowania zależy głównie od tego, czy są to świeże wyroby, czy takie mrożone. A ile gotować pierogi mrożone? Przeważnie pierogi gotuje się około 3 – 5 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ważne jest, aby pierogi wkładać i gotować we wrzątku. Ugotowane pierogi od razu wyciągnij łyżką cedzakową, aby się nie rozgotowały. Ugotowane pierogi podawaj na ciepło. To ile minut spędzą w wodzie, zależy głównie od wielkości i stopnia zamrożenia. Warto wiedzieć, że malutkie pierożki nie potrzebują długiego czasu gotowania. Na opakowaniu pierogów mrożonych kupionych w sklepie jest dokładna instrukcja, w jaki sposób oraz ile czasu gotować pierogi.

Pierogi należy gotować w lekko osolonej wodzie, nawet jeśli dbamy o ograniczenie jej obecności w diecie. To sprawdzony sposób, by składniki mineralne nie przechodziły z pierogów do wywaru. Chcemy bowiem, żeby zostały one w pierogach, które zjadamy. Najlepiej jednak nie przesadzać z ilością soli. Zwłaszcza jeśli są to pierogi mrożone ze sklepu, które zwykle zawierają jej dość sporo.

W Polsce pierogi stanowią potrawę mączną i podawane są z farszami na słodko lub na słono. Najczęściej nadzienie zawinięte jest w ciasto pszenne, rzadziej drożdżowe. Pierogi z nadzieniem słonym najczęściej podawane są na gorąco jako obiad lub kolację. Natomiast pierogi z nadzieniem słodkim najczęściej podaje się jako deser. Najczęściej przygotowywanymi pierogami w kuchni polskiej są pierogi z ziemniakami oraz twarogiem, pierogi z farszem mięsnym oraz pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi na słodko przygotowywane w kuchni polskiej najczęściej faszerowane są owocami lub twarogiem z dodatkiem cukru.

Pierogi to potrawa, która kojarzy się z kuchnią polską. Są to kawałki cienkiego, elastycznego i dobrze zlepiającego się ciasta napełnione najrozmaitszymi farszami i ugotowane w wodzie lub na parze. W wielu przypadkach stosuje się również inne rodzaje obróbki termicznej. Wspaniale smakują te pieczone, czy smażone.

Pierogi można przygotować w najrozmaitszych konfiguracjach. Zmieniając nie tylko ciasto, ale również farsz. Najpopularniejsze pierogi to te robione z mąki pszennej. Zwykle tej o niskim typie. Jednak można stworzyć pierogi z mąki orkiszowej, żytniej, czy owsianej. Da się też przygotować ciasto bezglutenowe. Jeśli chodzi o rodzaj farszu — w tym wypadku możliwych konfiguracji jest jeszcze więcej, do najpopularniejszych nalezą:

  • z kapustą i grzybami,
  • ruskie,
  • z mięsem,
  • z ziemniakami,
  • z owocami,
  • serem na słodko.

Pierogów zwykle nie da się przygotować w małych ilościach. Dlatego zwykle ich duża porcja zostaje. By tego uniknąć, najlepiej je zamrozić. Mrożone pierogi nie tracą swoich właściwości, a stanowią doskonały pomysł na późniejsze ułatwienie sobie gotowania. Mrożone pierogi można bowiem podgrzać w kilka minut i cieszyć się ich smacznym smakiem. Zamrożone pierogi można przechowywać do 1 miesiąca. Dłuższy termin przechowywania powoduje wysychania ciasta. Bo choć może to się wydawać dziwne, niska temperatura panująca w zamrażarce również powoduje intensywne wytrącanie wody zawartej w zamrożonym produkcie, a tym samym wysychanie ciasta pierogowego.

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto