Ile gotować parówki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Parówki to wędliny drobno mielone przygotowywane głównie z mięsa, tłuszczu, wody oraz przypraw. Aby wyprodukować parówki mięso mieli się na gładką masę, następnie dodaje się pozostałe składniki i powstałym farszem wypełnia się osłonki. Następnie parówki poddawane są obróbce termicznej i pakowane się w opakowania zbiorcze. Parówki często podawane są jako hot-dog lub przygotowuje się je w cieście francuskim. Parówki można również ugotować i podać na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Warto podać je z dodatkiem pieczywa pełnoziarnistego posmarowanego masłem oraz z musztardą lub ketchupem. Aby wzbogacić danie w składniki odżywcze warto również wzbogacić je w świeże, sezonowe warzywa. W dalszej części dowiesz się ile minut gotować parówki. Sprawdzony i prosty przepis na parówki gotowane nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Parówki dostępne są w większości sklepów spożywczych, jednak warto sprawdzać ich skład.
Jak zrobić gotowane parówki? Parówki wyciągnij z lodówki i pozostaw do ogrzania (powinny być w temperaturze pokojowej). Do garnka odpowiedniej wielkości wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Zmniejsz moc palnika pod garnkiem. Następnie przygotuj parówki - te które są w folii obierz. Przygotowane parówki włóż do wrzącej wody i gotuj. Ugotowane parówki podawaj z ulubionymi dodatkami.
A ile gotować parówki? Czas gotowania parówek wynosi nie więcej jak 5 minut. Najlepiej gotować je około 2-3 minut od momentu wrzucenia ich do wrzącej wody.
Parówki to wysoko przetworzone produkty mięsne, które zaliczamy do wędlin. Parówki są wysokokaloryczne i w większości przypadków nie posiadają wartości odżywczych. Jednak nie można generalizować - bowiem wartość odżywczą parówek zależy od jakości oraz rodzaju użytego mięsa. Na rynku polskim możemy kupić parówki drobiowe, wieprzowe lub drobiowo-wieprzowe. Warto wybierać wysokiej jakości parówki wieprzowe, które zawierają około 94% mięsa z szynki oraz wysokiej jakości parówki drobiowe, które w 93% składają się z mięsa drobiowego. Parówki zawierają również sporo soli - w 100 gramach produktu znajduje się aż 2 gramy soli. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne dopuszczalne spożycie soli dla osoby dorosłej wynosi 5 gram.
Podsumowując: wiesz już jak długo gotować parówki. Parówki stanowią szynki i sprawdzony sposób na przygotowanie pysznego śniadania - warto podać je ze świeżymi warzywami oraz pieczywem pełnoziarnistym, aby podnieść wartość odżywczą całego posiłku. Gotowanie parówek jest bardzo proste, jednak warto znać kilka wskazówek. Przed zakupem warto upewnić się co do składu produktu. Najlepiej wybrać parówki, które mają dużą zawartość mięsa oraz niską zawartość tłuszczu, konserwantów, a także wypełniaczy. Unikaj zakupu parówek, które wykonane są z mięsa oddzielonego mechanicznie. Najlepsze parówki to te z wysoką zawartością mięsa oraz niską zawartością tłuszczów, oraz konserwantów. To ile czasu gotować parówki jest bardzo ważne, ponieważ przegotowane mogą pękać.