Ile gotować kukurydzę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kukurydza to niezwykle popularne warzywo. Długie kolby z małymi żółtymi ziarnami są znane nawet dzieciom. Choć w sklepach można dostać ją w dwóch postaciach: jako kolby i osobno jako obrane ziarenka. To właśnie ta pierwsza wersja jest najsmaczniejsza. Gotowana kukurydza zachwyca słodkim smakiem i niezwykłą jędrnością. Można zjadać ją samodzielnie lub dodawać do innych dań. W każdej wersji zachwyca smakiem.
Kukurydza to źródło wielu cennych substancji. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E i K oraz takie składniki mineralne, jak sód, wapń, potas, magnez i żelazo. Dlatego warto dodawać ją do codziennych posiłków.
Choć w sklepach można dostać kukurydzę już ugotowaną, to zwykle nie jest ona aż tak smaczna, w dodatku w wielu przypadkach zawiera ona dodatek soli i cukru, co nie jest wskazane, zwłaszcza gdy dbamy o zdrowe odżywianie. Dlatego najlepiej ugotować to warzywo samodzielnie, jednak w takim wypadku pojawia się pytanie — ile gotować kukurydzę?
Czas gotowania kukurydzy zależy od preferowanej miękkości, a także od jej wielkości. Zazwyczaj czas ten nie przekracza 15 minut. W większości przypadków wystarczy nawet 10 minut.
Jeśli chcesz sprawdzić, czy Twoja kukurydza jest już gotowa, najlepiej skorzystać z widelca. Wbij go w gotującą się kukurydzę. Jeśli wchodzi w nią z łatwością, oznacza to, że warzywo jest już ugotowane.
Pamiętaj, że młoda kukurydza potrzebuje mniej czasu w wodzie. Wystarczy jej maksymalnie 12 minut.
A jaki jest sprawdzony przepis na przygotowanie tego warzywa? Niezwykle ważne są 3 czynniki:
- ile wody dodasz,
- ile czasu gotujesz kukurydzę
- a także ile soli dodajesz do warzywa.
Ważne, aby nie przetrzymywać kukurydzy w wodzie zbyt długo, gdyż będzie zbyt miękka i nieapetyczna. Straci również większość swoich cennych właściwości. To ile minut gotujesz kukurydzę, ma wpływ na zawartość witamin i składników mineralnych. Gotowanie kukurydzy to jeden z lepszych sposobów na obróbkę tego warzywa. Dzięki krótkiemu gotowaniu kukurydza jest bardzo zdrowa. Wiele osób zastanawia się, czy wodę na kukurydzę się soli. Jak najbardziej można to robić, dzięki temu warzywo to jest po prostu smaczniejsze.
Jak ugotować kukurydzę?
- Obierz kukurydzę z liści i włókien, a następnie opłucz ją w wodzie.
- W dużym garnku zagotuj wodę do wysokości nie większej niż 15 cm.
- Dodaj sól - 1 łyżka na 2 kolby.
- Gotuj warzywa od 10 do 15 minut, do miękkości warzyw.
Po ugotowaniu najlepiej kukurydzę zjadać od razu. Jeśli nie dasz rady jej wykorzystać, nożem możesz obrać nasiona i przechowywać w pojemniku. Kukurydza gotowana powinna być przygotowana w dużym garnku, tak, żeby mogła się w nim swobodnie obracać pod wpływem wrzącej wody. Jeśli takiego nie posiadasz, możesz kolby przeciąć na mniejsze kawałki.
Podsumowując: wiesz już, ile się gotuje kolbę kukurydzy, by była najlepsza do jedzenia. Dzięki temu możesz przygotowywać kukurydzę w taki sposób, by była nie tylko odżywcza, ale również bardzo smaczna i odpowiednio miękka. Jeśli szukasz propozycji na ciekawe dania z jej udziałem, koniecznie sprawdź przygotowane we wpisie propozycje.