Ile gotować kluski śląskie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kluski śląskie to kluski, które przygotowuje się na bazie gotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Formowane są w spłaszczone kulki z wgłębieniem. Kluski gotuje się w osolonej wodzie. W dalszej części dowiesz się ile minut gotować kluski śląskie oraz kiedy wrzucać je do wody. Kluski można przygotować w stosunku 4:1 lub 3:1 ugotowanych ziemniaków do mąki ziemniaczanej oraz dodaje się również sól. Opcjonalnie do przygotowania klusek śląskich można dodać surowe jajko. Wgłębienie w klusce pełni dwie funkcje - po pierwsze jest to miejsce, w którym zatrzymuje się sos oraz po drugie pozwala na równomierne ugotowanie klusek. Kluski świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych z sosem lub z kapustą przyrządzaną z różnymi dodatkami. Kluski można podać również na słodko z dodatkiem śmietany oraz cukru.
A jak zrobić kluski śląskie? Na początek przygotuj kilogram ziemniaków, szklankę mąki ziemniaczanej, jedno jajko oraz odrobinę soli. Następnie ziemniaki obierz i ugotuj. Jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce do mielenia. Ziemniaki umieść w misce, dodaj do nich mąkę, sól oraz jajko. Ze składników zagnieć zwarte ciasto. Z ciasta uformuj kluski z wgłębieniem po środku. Tak przygotowane kluski ugotuj w osolonej wodzie.
Ale ile gotować kluski śląskie? W garnku (dość dużym) zagotuj wodę z dodatkiem soli. Kluski wrzuć na wrzątek i gotuj je w osolonej wodzie od wypłynięcia na wierzch przez około 2 minuty. Ugotowane kluski wyciągnij przy pomocy łyżki cedzakowej i podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu. Całkowity czas gotowania klusek uzależniony będzie od ich wielkości, dlatego warto pilnować momentu, w którym wypłyną na wierzch.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w nich związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B. Ziemniaki są również źródłem błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Błonnik ułatwia trawienie, obniża poziom cholesterolu LDL oraz odpowiada za uczucie sytości, które może wspomagać walkę z nadwagą i otyłością. Dodatkowo ziemniaki są dobrym źródłem przeciwutleniaczy (np. witaminy C lub witaminy A), które zmniejszają produkcję wolnych rodników.
Podsumowując: wiesz już, jak się gotuje kluski śląskie. To jak długo gotować kluski zależy w głównej mierze od ich wielkości, dlatego czas liczy się od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Najlepsze kluski śląskie są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Można wykorzystać je jako dodatek do dań mięsnych z sosem lub podać na słodko z dodatkiem śmietany oraz cukru.