Ile gotować kapustę kiszoną? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kapusta kiszona to jeden z tych składników bez których trudno wyobrazić sobie polską tradycyjną kuchnie. Zjadana jest zarówno na surowo, jak i składnik dań na ciepło. Jednak wiele osób zastanawia się jak najlepiej ją gotować, a także ile gotować kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona może pochodzić z różnych sklepów i mieć różną strukturę, a pryz tym twardość. Sprawia to, że jej gotowanie może przebiegać w różnym czasie. Zwykle jednak przyjmuje się, że powinna ona spędzić w wodzie od 35 do 45 minut. Czas gotowania należy korygować, sprawdzając miękkość kapusty. To jak długo będzie się gotować zależy również od tego do czego chcemy jej użyć.
Ile się gotuje, żeby była miękka? Zwykle 45 minut. Jeśli chcemy użyć jej do dań, w których będzie poddawana dalszej, długiej obróbce np. bigosu, to nie trzeba gotować jej tak długo. Wystarczy 30 minut.
Teraz, gdy już wiesz ile musi się gotować kapusta, na pewno interesuje cię jak dobrze ją przygotować. Kapustę najlepiej poszatkować przed gotowaniem, dzięki temu jej przygotowanie zajmie nieco mniej czas. Ułatwi to również dalsze jej przygotowywanie na przykład do farszów. Kapustę najlepiej gotować w garnku pod przykryciem. Dzięki temu całość przebiegnie szybciej. podczas gotowania zwykle wydziela się niezbyt przyjemny zapach. Użycie pokrywki pozwala go zmniejszyć. Kapustę najlepiej gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ziarenek pieprzu i liści laurowych. Ponadto warto wiedzieć, że przed gotowaniem kiszonej kapusty należy przelać ją wodą i odcedzić. Jeśli kapusta ma mocny posmak soli, dobrze jest także powtórzyć tę czynność po raz kolejny w trakcie gotowania. Do kapusty można dodać również odrobinę kminku, by nie wzdymała.
Kiszona kapusta jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle zdrowa. Kapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, stymuluje układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, a także poprawia stan skóry. Niepasteryzowana kapusta kiszona zawiera probiotyki, które są dobroczynnymi bakteriami, które działają jako pierwsza linia obrony przed toksynami i szkodliwymi bakteriami. Mogą również poprawić trawienie i ogólny stan zdrowia. Regularne jego spożywanie umożliwia uregulowanie masy ciała i zrzucenie nadmiaru kilogramów. Zastosowanie soku z kiszonej kapusty w diecie niweluje zakwaszenie organizmu, czyli umożliwia sprawniejsze usuwanie toksyn z organizmu i zachowanie prawidłowego pH. Posiada witaminę A, witaminę C, potas, magnez, wapń i żelazo.
Gotowana kapusta doskonale sprawdzi się w:
- bigosie,
- łazankach,
- kapuście z grochem,
- kapuśniaku,
- farszach do pierogów, krokietów, czy pasztecików.
Kapusta ugotowana z niewielkim dodatkiem przypraw jest więc podstawią wielu dań tradycyjnej kuchni polskiej. Ciężko sobie bez niej wyobrazić chociażby smaczne pierogi, czy krokiety. Bez nie nie mam mowy także o wspaniałym bigosie. Wiele osób zastanawia się, czy faktycznie trzeba ją wcześniej gotować. Lepiej to zrobić. Gotowana kapusta traci nieco swoją kwaśność, przez co lepiej smakuje w daniach, połączona z innymi składnikami.