Ile gotować jajka przepiórcze? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jaja przepiórcze są około 4 razy mniejsze niż jaja kurze. Cechą charakterystyczną jaj przepiórczych jest wysoki udział żółtka w stosunku do białka. W dalszej części dowiesz się ile minut gotować jaja przepiórcze. Gotowanie przepiórczych jajek jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Jaja bogate są w wiele składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jaja chętnie wykorzystywane są w kuchni do przygotowania samodzielnych potraw, np. w postaci jajka sadzonego, jajecznicy, omletu, jajek gotowanych na miękko lub na twardo. Jajka gotowane na twardo można faszerować, wykonać z nich pastę jajeczną lub kotlety jajeczne. Jajka przepiórcze często wykorzystywane są jak element dekoracyjny potraw.
Jak ugotować jajka przepiórcze? Na początek upewnij się, że skorupki jajek kurzych nie są uszkodzone. Następnie do rondelka wlej zimną wodę, dodaj odrobinę soli i przy pomocy łyżki włóż do rondelka jajka. Wody powinno być tyle, aby całe jajka były zakryte. Następnie wodę doprowadź do wrzenia i od tego momentu jajka gotuj. Ugotowane jajka obierz ze skorupki. Dobrze ugotowane jaja kurze na twardo powinny po przekrojeniu mieć twarde żółtko.
A ile gotować jajka przepiórcze? Czas gotowania jaj uzależniony jest od stopnia, w jakim chcesz je przygotować: jaja na miękko gotuj od momentu wrzenia wody przez około 90 sekund, natomiast jaja na twardo przez około 3-4 minuty.
Jajka przepiórcze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Jaja przepiórcze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz selen. Żółtko jaja zawiera beta-karoten oraz luteinę, które spożywane w odpowiednich ilościach chronią narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA oraz UVB, a także składniki te zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, oraz poprawiają widzenie. Spożywanie jaj przepiórczych może wspomagać walkę z anemią, ponieważ stanowią one dobre źródło żelaza. Dodatkowo witaminy A oraz E obecne w jajach przepiórczych są silnymi przeciwutleniaczami, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy straszenia się skóry.
Podsumowując: wiesz już jak długo gotować jaja przepiórcze. Warto znać sprawdzony sposób na gotowania tych malutkich jaj, aby ich nie przegotować. Jaja przepiórcze to doskonały pomysł na dodatek dekoracyjny na świątecznym stole. Ich skorupka jest nakrapiana i pięknie prezentuje się bez ich malowania. Jaja przepiórcze stanowią również doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.