Ile gotować fasolę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Fasola to warzywo, które doskonale sprawdza się jako baza wielu dań. Wiele osób zastanawia się jednak ile gotować fasolę, by była miękka. Czas gotowania fasoli zależy od kilku czynników. Jednym z ważniejszych jest rodzaj fasoli, innym preferowana miękkość, czy użyte naczynia. Warto uważać jednak, by jej nie rozgotować, staje się ona wtedy niezbyt smaczna, a do tego traci mnóstwo swoich cennych właściwości, co działa na jej niekorzyść. A więc jak powinno wyglądać gotowanie fasoli? Oto prosty przepis na fasolę:
- Fasola typu jaś - przed ugotowaniem powinna zostać odpowiednio namoczona, około 8 godzin. Następnie należy zalać ją świeżą zimną wodą i dodać odrobinę soli. Gotuj 10 minut bez przykrycia i kolejną godzinę z pokrywką. Kontroluj miękkość. To jak długo gotować białą fasolę jaś zależy również od tego, czy mamy do czynienia z młodymi warzywami, czy raczej starszymi okazami. Młode warzywa potrzebują nieco mniej czasu, są bardziej delikatne. Dlatego warto w trakcie gotowania sprawdzać ich miękkość.
- Fasolka szparagowa - nie potrzebuje moczenia. Żółtą fasolkę gotuj 10 minut od zagotowania, a zieloną 20 minut.
Teraz, gdy już wiesz jak wygląda proces gotowania fasoli na pewno zastanawiasz się jak się robi smaczne dania na jej bazie. Koniecznie zajrzyj do wyróżnionych propozycji na stronie, by znaleźć super pomysł na smaczne dania z fasolą w roli głównej. Znajdziesz tam nie tylko instrukcję jak zrobić to warzywo, ale także z czym je podać i jak przyprawić.
Fasola to niezwykle zdrowe warzywo i powinno gościć w naszej diecie dość często. Wiele osób jednak unika jej ze względu na dość długi i trudny proces przygotowania. Warto więc dobrze się z nim zapoznać, by móc bez problemu wykorzystać to naprawdę smaczne warzywo w swoim menu częściej. Biała fasola potrzebuje odpowiedniego przygotowania przed obróbką. Nie musisz jej obierać, czy kroić, ważne jest jednak namaczanie. To ono sprawia, że fasola szybciej się ugotuje, a ponadto, pozbawi jej części, które są ciężkostrawne. Proces moczenia jest najbardziej długotrwały, jednak nie należy z niego rezygnować. Fasola powinna się moczyć około 8 godzin. Maksymalny czas to 12 godzin, po tym czasie warzywo zaczyna fermentować, co nie jest zdrowe, ani pożądane. Jeśli nie masz czasu na tak długie namaczanie fasoli, możesz zalać ją wrzątkiem i odczekać 1,5 godziny. To wspaniała opcja dla zapracowanych. Pamiętaj, by po moczeniu koniecznie wylać wodę, nie możesz jej użyć do gotowania warzyw. Jeśli to zrobisz fasola stanie się gorzka i niedobra. Gotowanie fasoli jest dość długotrwałe i w większości przypadków należy pilnować garnka, gdyż zbiera się w nim piana. By tego uniknąć należy wlać odrobinę oleju do wody podczas gotowania.
Dużo łatwiej gotuje się fasolkę szparagową. Ta nie potrzebuje namaczania, jednak również należy ją odpowiednio przygotować, przed gotowaniem. Wystarczy jednak obrać jej końcówki. Najszybciej ugotujesz żółtą fasolkę, która jest młoda i lekka. Nieco dłużej schodzi z gotowaniem tej zielonej, jednak wciąż, nie gotuje się jej aż tak długo, jak białą fasolę.