Ile gotować brokuła na parze? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ile gotować brokuła na parze? Czas gotowania brokułu zależy od wielkości warzywa, ale również posiadanego sprzętu.
Brokuł na parze najlepiej gotować w różyczkach. To opcja łatwiejsza, ale również szybsza. Przyjmuje się, że brokuł gotowany na parze w różyczkach potrzebuje około 10 minut. Jednak można sprawdzać jego miękkość już po 5 minutach. Powinien być jędrny, zielony i miękki, ale nie rozgotowany.
To ile czasu gotować zależy oczywiście od naszych preferencji. Jeśli lubisz brokuły, które są bardzo miękkie, naturalnie będziesz potrzebować nieco więcej czasu. Warto jednak wiedzieć ile powinny się gotować, by zachować jego najlepsze właściwości zdrowotne. Pamiętaj również, żeby go nie rozgotować. Najlepszy brokuł to ten, który jest tylko nieco miększy.
Teraz gdy już wiesz, ile się gotuje brokuł, możesz sięgać po niego częściej. Świetnie sprawdzi się do sałatki, ale nie tylko. Jeśli potrzebujesz inspiracji na to jak stworzyć naprawdę smaczne dania na jego bazie koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Dowiesz się z nich, nie tylko jak długo należy gotować brokuł w różnych daniach, ale również jak go przyprawić w najlepszy sposób.
Brokuły są bogatym źródłem cennych substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu brokuł wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, w tym antynowotworowe, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Brokuł powinien więc gościć w diecie niezwykle często, jednak zwykle tak się nie zdarza. Dlaczego? Dlatego, że obróbka termiczna tego warzywa przysparza nieco problemów. Brokuł najlepiej smakuje, gdy jest jędrny i niezbyt miękki, w dodatku, gdy gotuje się go nieodpowiednio, staje się gorzki. By brokuł był smaczny, należy więc uważać, żeby go nie rozgotować. Rozgotowany, nie tylko nieapetycznie się prezentuje, ale również dostarcza mniej zdrowotnych związków.
Brokuł to odmiana kapusty warzywnej, zwana też zielonym kalafiorem, która była uprawiana już w starożytnej Grecji i Rzymie. Składa się z ciasno ułożonych różyczek, które wyrastają na grubej, krótkiej łodydze. Różyczki brokułu, to tak naprawdę jego kwiatostany. Gdyby nie został zebrany o odpowiedniej porze, zamieniłyby się w drobne, żółte kwiaty. Na bazarze możemy też spotkać inne odmiany brokułu, które nie tworzą zwartej główki, a ich różyczki osadzone są wzdłuż łodygi. Liczba podgatunków tych warzyw obejmuje kilkanaście odmian, różniących się od siebie często kolorystyką.
Brokuły wykazują właściwości antynowotworowe dzięki zwartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Brokuł jest warzywem niskoskrobiowym, co wiąże się z tym, że ma niski indeks glikemiczny oraz mało kalorii. Ponadto dostarcza dość dużej ilości błonnika pokarmowego oraz znaczącej ilości potasu, kwasu foliowego, witaminy A i witaminy C. Jedna gotowana filiżanka zapewnia prawie 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która wspomaga krzepnięcie krwi i jest potrzebna dla prawidłowego zdrowia kości. To dlatego dobrze, by gościł w menu jak najczęściej.