Ile gotować białą kiełbasę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Biała kiełbasa to nieodłączny dodatek do wielkanocnych potraw. Biała kiełbasa powstaje z mięsa wołowego i wieprzowego połączonego z naturalnymi przyprawami, takimi jak: czosnek, majeranek, czarny i biały pieprz oraz sól spożywcza. Jednak należy pamiętać, że przed zjedzeniem trzeba poddać ją obróbce termicznej - gotowaniu. To ile parzyć kiełbasę zależy od wyrobu, który posiadamy. Zwykle czas ten nie jest zbyt długi. A zatem ile gotować białą kiełbasę? Oto najlepszy sposób:
- Do garnka z wodą dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Wodę doprowadź do wrzenia. Najlepiej, by temperatura wody wynosiła około 90 stopni C.
- Kiełbasę nakłuj w kilku miejscach.
- Kiełbasę wsadź do garnka z wodą i gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 do 30 minut. To ile czasu potrzebuje kiełbasa, możesz łatwo sprawdzać za pomocą widelca. Gdy gładko wchodzi w kiełbasę, to znaczy, że jest już gotowa. Czas gotowania zależy również od wielkości kiełbasy.
Po tym czasie możesz wyłowić kiełbasę z wody i zjadać. Biała kiełbasa nie lubi być mocno gotowana. Jej obróbka termiczna powinna przypominać bardziej parzenie niż typowe gotowanie. Woda powinna być na granicy wrzenia. Płomień lub moc grzania kuchenki powinny być jak najniższe. Innym sposobem jest doprowadzenie wody z kiełbasą do wrzenia i w momencie pojawienia się pierwszych bąbelków powietrza, wyłączenia grzania oraz pozostawienie przykrytego garnka na około 20-30 minut.
Często zdarza się, że podczas gotowania osłonka kiełbasy pęka i mięso zaczyna wypadać. Można temu w prosty sposób zaradzić. Przy pomocy wykałaczki ponakłuwaj kiełbasę. Postaraj się zrobić to równomiernie na całej powierzchni.
Biała kiełbasa jest produktem tłustym i wysokokalorycznym, ponieważ 100 g stanowi źródło ok. 300 kcal oraz ponad 23 g tłuszczu. Dodatkowo w takiej porcji znajdziemy 14,37 g białka, 0,21 g węglowodanów i niewielkie ilości błonnika pokarmowego (0,1 g).
Wybór odpowiedniej kiełbasy jest bardzo ważny. Oczywiście wyrób powinien mieć jak najkrótszy skład i jak największą zawartość mięsa. Jeśli jest więcej mięsa, wtedy jej kolor jest bardziej różowy, natomiast jeśli zawiera więcej tłuszczu, wtedy ma bielszy kolor. Dlatego lepiej jest wybrać tę o ciemniejszym zabarwieniu
Wiele osób zastanawia się, czy gotować, czy parzyć surową kiełbasę. W zasadzie można korzystać z obu metod, które są do siebie niezwykle podobne. Ważne, by nie gotować kiełbasy w zbyt wysokiej temperaturze. To najlepszy sposób na przygotowanie tej kiełbasy.
Mogłoby się wydawać, że gotowanie białej kiełbasy to nic trudnego. Faktycznie jest ono banalnie proste, o ile znasz podstawowe zasady jej gotowania. Teraz gdy już wiesz, jak długo gotować kiełbasę możesz wykorzystać ją w swojej diecie na co dzień. To idealna propozycja na śniadanie wielkanocne, ale również na pyszną kolację. W dodatku całość można przygotować w sposób naprawdę łatwy. Jeśli brakuje Ci pomysłu na wykorzystanie białej kiełbasy, ciekawe inspiracje znajdziesz w tym wpisie. Sprawdzą się one idealnie na codzienne obiady, śniadania i kolacje.