Ile gorzkiej czekolady jeść dziennie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Choć gorzka czekolada uznawana jest za jeden ze zdrowszych produktów, to jednak jak w przypadku każdego innego jedzenia, nie powinniśmy z nią przesadzać. A więc ile gorzkiej czekolady dziennie można zjeść?
Według najnowszych zaleceń uznaje się, że dzienna dawka gorzkiej czekolady powinna wynosić 20 g. Przyjmując, że większość tabliczek waży około 100 g, jest to 1/5 standardowej tabliczki. Warto też pamiętać, że czekolada jest dość kaloryczna. Ile kcal zawiera? W 100 g zwykle około 500 kcal.
Czekolad to jeden z ulubionych składników diety wielu osób. Ciężko się temu dziwić, jest naprawdę smaczna i poprawia nasz humor. Jednak ile jeść czekolady, by osiągać korzyści zdrowotne? Najlepszą opcją jest włączenie jej do codziennego menu w małej ilości. Już jedna kostka świetnie się sprawdzi. Możesz jednak włączyć aż 20 g tego specjału. Ile kostek stanowi 20 g? Ciężko odpowiedzieć na to pytanie, gdyż wielkość kostki bardzo często zależy od producenta. Jeśli mamy w domu standardową tabliczkę, lepiej po prostu podzielić ją na 5 części i zjeść jedną z nich. Warto wiedzieć, że zdrowa jest jednak tylko gorzka czekolada. Mianem gorzkiej określa się te tabliczki, które zawierają od 70 aż do 99 procent czystego kakao. To kakao, które zawiera, jest świetnym źródłem polifenoli. Dlatego im wyższa jego zawartość, tym lepiej. Dla wielu osób jednak tabliczka zawierająca 99% kakao jest zbyt gorzka, przez co niemożliwa do spożycia. Warto sięgać wtedy po 70-77% czekoladę. Bardzo często zajadając się czekoladą, nie kończymy na jednej kostce, tylko sięgamy po kolejne, po jakimś czasie orientując się, że zniknęła cała tabliczka. Odpowiedzialna może być za to w pewnym stopniu teobromina. Jest to alkaloid, które ma działanie uzależniające. Co więcej, w czekoladzie znaleźć można również tzw. "hormon szczęścia". Dzięki temu uznawana jest za afrodyzjak, ale również remedium na smutki i zły czas. Jednak takie podejście do tego produktu może sprawiać, że zamiast korzystać z jej zdrowotnych właściwości, zaczniemy się nią objadać, co na pewno nie wpłynie pozytywnie na zdrowie.
Teraz gdy wiesz już jaką ilość czekolady należy spożywać na co dzień, możesz sięgać po ten specjał tak często, jak to możliwe, w odpowiedniej proporcji. Jakie właściwości odżywcze posiada czekolada i na co pomaga? Gorzka czekolada jest produktem żywnościowym szczególnie bogatym w bioaktywne związki chemiczne pochodzenia roślinnego, nazywane polifenolami, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Spożycie gorzkiej czekolady, zwłaszcza w ilości przynajmniej 20 gramów na dobę może przyczyniać się do istotnej redukcji masy ciała. Regularne sięganie po niewielkie porcje gorzkiej czekolady pomaga także w walce ze skutkami stresu i napięciem. Gorzka czekolada pozytywnie wpływa też na zdrowie układu immunologicznego, przez co wspiera dobrą odporność organizmu.
Oczywiście, warto sięgnąć po te o dobrym składzie, by w pełni wykorzystać ich potencjał. Dobrej jakości tabliczka czekolady w swoim składzie zawiera przede wszystkim ziarna kakaowca (w postaci miazgi kakaowej), tłuszcz kakaowy i cukier. Do mlecznej wersji tego przysmaku dodaje się prócz tego mleko odtłuszczone i serwatkę w proszku, popularne są również inne dodatki. Dobrą czekoladę, czyli taką, która pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie, można rozpoznać nie tylko po zawartości kakao, ale również po rodzaju środka emulgującego. Rekomendowanym rozwiązaniem jest wybieranie tylko tych czekolad, które zawierają lecytynę sojową.