Ile czasu piec rybę w piekarniku w folii? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ile czasu piec rybę w piekarniku w folii? Czas pieczenia ryby zależy od wielu czynników, między innymi od jej wielkości, ale również temperatury. Zwykle jednak przyjmuje się, że:
- całe ryby chude - temperatura pieczenia powinna wynosić 190 stopni, a czas pieczenia to około 30 minut.
- całe ryby tłuste - około 25 minut w 220 stopniach C.
- filety z ryby tłustej - około 20 minut w 190 stopniach C.
To ile czasu ryba spędzi w piekarniku, zależy od tego, jaką rybę posiadamy - czy chudą jak dorsz, czy raczej gatunek tłustszy np. łosoś. Oprócz tego niezwykle ważny jest również nasz gust i preferencje, jeśli lubimy dobrze wypieczoną rybę, to raczej sięgniemy po dłuższy czas obróbki. Najlepiej jednak sprawdzają się wartości podane powyżej. Odpowiedni czas pieczenia ryby jest ważny, żeby nie była sucha. Gdy pieczesz rybę w całości, to zapewne będzie ona potrzebowała nieco więcej czasu, niż filet.
Ryby pieczone są dobrym wyborem, zwłaszcza na obiad. Można ją podawać z masłem, w pysznej marynacie, z ziołami lub z odrobiną soku z cytryny. W każdej wersji są naprawdę smaczne. Pieczona ryba doskonale sprawdzi się zwłaszcza na zdrowej diecie. Ma niewiele kalorii, a przy pomocy smacznych ziół da się z niej zrobić smaczny, szybki i bardzo pożywny posiłek.
Pieczenie to jeden z podstawowych procesów obróbki termicznej jedzenia. Polega na ogrzaniu potrawy w piecu lub piekarniku w środowisku odpowiednio nagrzanego powietrza. Obróbka, która zachodzi w trakcie pieczenia, sprawia, że białka oraz skrobia, zawarte w jedzeniu stają się łatwiej przyswajalne dla człowieka. Pozwala ono przygotować soczyste, aromatyczne i lekkostrawne dania, które są znacznie zdrowsze niż te smażone na patelni. Dlaczego? Potrawy pieczone nie wymagają dużej ilości tłuszczu – większość z nich możemy upiec na blasze lub w naczyniu żaroodpornym bez jego dodatku. Pieczenie jest jedną ze zdrowszych form przetwarzania i utrwalania żywności. Mogą jednak wysychać – warto więc podlewać je wodą bądź marynatą. I pilnować czasu pieczenia – zbyt długie i w zbyt wysokiej temperaturze może prowadzić do utraty wielu cennych składników odżywczych.
Na polskich stołach ryba zaczyna gościć coraz częściej, jednak nie jest to tak często, jak powinno być. Ryby wciąż są produktem, który nie cieszy się tak dużą popularnością, jak drób, czy wołowina. Przeciętny Polak zjada w rok około 12 kg ryb, a Norweg aż 45 kg. Ze względu na łatwy dostęp do nich powinniśmy sięgać po smaczne ryby, jak najczęściej się da. Minimum to dwie porcje w ciągu tygodnia.
Dlaczego warto sięgać po ryby tak często? To wspaniałe źródło wielu witamin i minerałów. Ryby są doskonałą alternatywą dla mięsa, zwłaszcza tego czerwonego. Ryby morskie są zazwyczaj zdrowsze od słodkowodnych, ponieważ zawierają więcej cennych kwasów tłuszczowych omega-3. W rybach występuje również wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, głównie A i D. Witamina D odpowiada m.in. za zdrowe kości i zęby, reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie i wspiera odporność.