Ile czasu piec łososia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Niestety, ryby nie goszczą w naszym menu tak często jak powinny. warto to zmienić, gdyż jest to produkt naprawdę zdrowy. Dostarczają wiele cennych witamin i składników prozdrowotnych. Jedną z najzdrowszych jest łosoś. Co zrobić, by włączyć rybę do swoich posiłków? Znaleźć dobry sposób jej przygotowania. Najlepszy sposób przygotowania łososia to jej upieczenie, czy zgrillowanie.
Czas pieczenia łososia zależy od wielkości kawałka, jego grubości oraz posiadanego sprzętu. Ma na to wpływ także sposób pieczenia. A więc ile piec łososia? Oto sprawdzony sposób:
- Łososia w folii pieczemy przez 20-40 minut. To ile będzie się piekł zależy jednak od wielkości kawałka. Wiadomo, że filet i dzwonki z łososia pieką się krócej niż cała ryba. Czas 20 minut zwykle odnosi się do jednej małej porcji. Natomiast cały filet piecze się około 30-35 minut. Jeśli jest wyjątkowo duży i gruby – czas ten należy wydłużyć.
- Łososia w naczyniu żaroodpornym około 20-30 minut.
- Łososia bez przykrycia (na blasze do pieczenia) – zwykle około 15-20 minut.
Teraz, gdy już wiesz jak długo piec łososia w piekarniku możesz z powadzeniem sięgać po dania na jego bazie. Ta ryba świetnie sprawdzi się na obiad.
Zastanawiasz się w czym piec łososia? Idealnie sprawdzi się:
- folia aluminiowa,
- blacha wyłożona papierem do pieczenia,
- naczynie żaroodporne.
Dlaczego warto sięgać po łososia? Łosoś jest rybą bogatą we wszelkie składniki odżywcze, dzięki czemu posiada również wiele właściwości zdrowotnych. Jest przede wszystkim bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka – z powodzeniem może ono zastąpić w diecie drób lub czerwone mięso. Łosoś jest świetnym źródłem kwasów omega-3. Szacuje się, że łosoś hodowlany zawiera nieco mniej tych korzystnych składników niż łosoś żyjący na wolności. Co więcej, łosoś wykazuje działanie przeciwzapalne – jego spożywanie pomaga więc w walce z infekcjami. Łosoś należy do ryb tłustych, jest zatem rybą bardzo kaloryczną, jednak przekłada się to również na to jak bardzo wartościowym produktem jest.
Jak doprawiać łososia przed pieczeniem? Łososia najlepiej przyprawiać tylko solą, pieprzem, sokiem z cytryny i koperkiem. Nadmiar przypraw może tłumić charakterystyczny smak mięsa. Jednak dla osób, które nie przepadają za rybnym posmakiem ciekawym pomysłem może być pyszna marynata do łososia zrobiona na bazie imbiru, oliwy, czosnku i chili. Tak pieczony łosoś będzie naprawdę smaczny i ciekawy.
Jak wybrać odpowiedniego łososia? Świeże tuszki są sprzedawane z głową, jednak jest pozbawiona wnętrzności. Taką rybę trzeba jednak starannie oskrobać z łusek, a potem dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Łuski lubią się do niej przyklejać. Znacznie wygodniej kupić świeżą rybę w formie filetów lub podzieloną na dzwonka. Dzięki temu cały proces przygotowania jest znacznie szybszy. W handlu dostępnych jest kilka rodzajów łososia, których nazwy pochodzą od akwenów w których się je poławia - łosoś atlantycki,
- pacyficzny - należą do niego gatunki takie jak: łosoś królewski, czerwony, srebrny czy różowy
- dziki łosoś z Alaski.
Wszystkie rodzaje są cenne i powinny gościć w menu jak najczęściej.