Ile czasu moczyć fasolę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Zastanawiasz się ile moczyć fasolę? Moczenie to niezwykle ważny proces przygotowania fasoli do dalszego gotowania. Czas namaczania fasoli zwykle zależy od używanego rodzaju, a także preferowanej miękkości. Najczęściej moczy się ją jednak od 8 do 10 godzin. Warto również pamiętać, by proces moczenia nie przekraczał 12 godzin. Po tym czasie fasola zaczyna fermentować, co nie jest zdrowe dla układu pokarmowego.
Teraz gdy już wiesz, ile czasu należy moczyć fasolę, by była miękka i zdatna do spożycia, możesz sięgnąć po smaczne dania na jej bazie. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić je w swoim domu, koniecznie zajrzyj do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden prosty przepis na to jak się robi dania na bazie fasoli.
Ziarna fasoli to doskonała baza wielu posiłków. Są pożywne i wypełnione białkiem, a także składnikami odżywczymi. Jednak ze względu na długi czas moczenia i gotowania wiele osób rezygnuje z ich włączania do diety. Nie musisz obawiać się ich gotowania. Biała fasola, inaczej nazywana również jaś to sprawdzony sposób na dostarczenie do swojej diety roślinnej wersji białka.
Moczenie fasoli to bardzo ważny etap przygotowywania dań ze strączków. Co prawda nie wymaga od nas skomplikowanych manewrów, ale nie należy go bagatelizować. Moczenie zapewnia nam komfort trawienia strączków. Bez niego fasola nie byłaby dobra do spożycia. Moczenie wspiera nasz układ pokarmowy i sprawia, że dolegliwości żołądkowe są mniej prawdopodobne. Mimo że strączki są bardzo zdrowym elementem jadłospisu, bez właściwej obróbki mogą wywoływać nieprzyjemne skutki w postaci nadmiernych gazów. Odpowiadają za to galaktocukry, które rozpuszczają się w wodzie. Możemy zminimalizować ich ilość poprzez moczenie suchych ziaren fasoli, następnie odlanie wody i gotowanie w świeżej. Po namoczeniu skraca się również czas gotowania.
Jeśli zależy Ci na tym, by przygotować fasolę szybko i łatwo, to najlepiej sięgnij po ciepłą wodę. Najlepiej wrzątkiem, dzięki temu możesz zmniejszyć czas moczenia do 2 godzin. W tym czasie kilka razy dolewamy wrzątku. Następnie wylewamy wodę, fasolę zalewamy świeżą wodą i gotujemy, dopóki nie zmięknie. W sklepach można też kupić fasolę już ugotowaną w puszce lub słoiku, warto jednak wybierać tę własnoręcznie ugotowaną. Ta w puszkach jest zdrowa i smaczna, jednak bardzo często zawiera dodatek soli i cukru. To sprawia, że możemy w łatwy sposób przekroczyć ich ilość w diecie.
Fasola to naprawdę świetny dodatek do diety. Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, zawiera wiele substancji odżywczych. Fasola, tak jak inne nasiona roślin strączkowych, stanowi doskonałe źródło białka. W 100 g fasoli białej znajduje się aż 19 g białka, niemal tyle samo, co w takiej samej ilości piersi z kurczaka. Fasola ceniona jest ze względu na dużą zawartość błonnika, który nie jest trawiony przez ludzki organizm. Co ważne, tego typu żywność wymaga dłuższego przeżuwania, co wpływa na czas trwania posiłku oraz przyspiesza pojawienie się uczucia sytości. Spożywanie nasion fasoli pozytywnie wpływa również na obniżenie poziomu glukozy we krwi.