Ile czasu gotować rosół?

Zobacz pytania podobne do ile czasu gotować rosół?

To może wydać Ci się interesujące

Ile czasu gotować rosół? Co jeszcze warto wiedzieć?

Rosół to zupa przygotowywana na bazie wywaru mięsno-warzywnego. Zupy tej nie zagęszcza się. W dalszej części dowiesz się jak ugotować dobry rosół oraz ile czasu gotować zupę. Zupa stanowi płyną lub półpłynną potrawę, która zazwyczaj ma postać wywaru, który powstaje podczas gotowania różnych składników. Najczęściej rosół sporządzany jest z kurczaka, jednak do jego wykonania można wykorzystać również mięso wołowe lub baranie. Rosół często podawany jest z makaronem na niedzielny obiad. Rosół wołowy lub drobiowy możesz podać także z dodatkiem klusek lanych. Sprawdzony przepis na rosół jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

A więc jak zrobić rosół? Na początek przygotuj 1,5 kg mięsa z kurczaka, 2 duże marchewki, 1 mały korzeń pietruszki, 1 średnią cebulę, pół pora, ćwierć średniego selera, 2,5 litra wody, natkę pietruszki, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz oraz dwie płaskie łyżeczki soli. Marchew obierz i przekrój na pół, korzeń pietruszki oraz seler obierz. Cebulę obierz, przekrój na pół i podpiecz nad ogniem. Pora dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku umieść mięso z kurczaka, wcześniej przygotowane warzywa, liście laurowe oraz ziela angielskie. Następnie do garnka dodaj wodę. Garnek przykryj przykrywką i gotuj wywar na małej mocy palnika. Co jakiś czas zbierz szumowiny z wierzchu zupy.

A ile gotować rosół? Rosół gotuj przez około 2 godziny. Po tym czasie dodaj sól. Rosół gotuj przez kolejne 30 minut. Aby przygotować klarowny wywar z rosołu wyciągnij warzywa oraz mięso, a sam rosół przecedź przez sito do drugiego garnka.

Mięso drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Odpowiednia podaż białka jest bardzo ważne, ponieważ jego odpowiednia ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Białka w organizmie wykorzystywane są między innymi do produkcji hormonów oraz enzymów, do odbudowy uszkodzonych tkanek. Szczególną uwagę należy zwrócić na podaż białka w diecie dzieci w okresie wzrastania. Rosół przygotowany na bazie mięsa drobiowego stanowi źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). W esencjonalnym rosole drobiowym znajdziemy również witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen. Witamina B3 obecna w mięsie z kurczaka bierze udział w wielu reakcjach biochemicznych naszego organizmu i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Natomiast witamina B6, wchodzi w skład enzymów, które odpowiedzialne są za metabolizm białek, tłuszczy i węglowodanów.

Podsumowując: wiesz już jak ugotować pyszny, klarowny rosół. Zupa świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepszy rosół często podawany jest jako pierwsze danie podczas wielu uroczystości, np. podczas chrzcin. Dodatkowo chętnie podajemy go na niedzielny obiad. Smaczny rosół jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto